BIH oslobodila državljana koji je otet u Libiji

Vlasti Bosne i Hercegovine uspjele su osloboditi državljanina te zemlje koji je prije desetak dana bio otet u Libiji zahvaljujući svojim vezama u toj zemlji, potvrdili su u subotu za TV postaju Al Jazzeeru dužnosnici te zemlje.

“Prije desetak dana u Libiji je bio otet državljanin Bosne i Hercegovine, ali je taj slučaj bio vrlo brzo riješen”, rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zoran Perković, gostujući u emisiji Kontekst na Al Jazeeri.

Pojasnio je kako se radilo o otmici radi iznude novca, te da je ministarstvo vanjskih poslova vodilo akciju spašavanja ne obavještavajući javnost jer su procijenili da će biti puno učinkovitije ukoliko svemu tome ne stvore publicitet.  “Taj čovjek je oslobođen nakon nekoliko dana. Plaćen je odgovarajući iznos za njegovu slobodu i vraćen je u kamp kompanije za koju radi”, kazao je Perković.

Bosanskohercegovački veleposlanik u Libiji Ibrahim Efendić potvrdio je da otmičari nisu bili teroristi.  Prema navodima Al Jazeera riječ je o zaposleniku jedne domaće kompanije koja posluje u Libiji.

You may also like