BIH od narednog tjedna sustiže europske rokove

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pokušat će na sjednici zakazanoj za 27. lipnja “stići” rokove postavljene kako bi tijela Europske unije razmatrala zahtjev te zemlje za odobravanja statusa kandidata za članstvo, najavio je u srijedu hrvatski član bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

Čović, koji se u Banjoj Luci tijekom dana sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, nije mogao potvrditi hoće li do tog roka vlasti Republike Srpske dati potrebnu suglasnost što je i temeljni uzrok sadašnjih blokada koje su znatno usporile europski put BiH.

Susret Čovića i Ivanića uslijedio je nakon što je postalo jasno da ubrzano istječu rokovi do kojih se tijela vlasti u BiH moraju očitovati prihvaćaju li uvjete pod kojima je dogovorena prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma između te zemlje i EU-a, po kojoj bi se bosanskohercegovačko tržište nakon trogodišnjih opstrukcija ipak otvorilo za bescarinski uvoz iz Hrvatske na način na koji to odavno vrijedi za druge članice Unije.

Uvjet je to koji je jasno postavila Europska komisija kako bi uopće razmatrala zahtjev BiH za odobravanje kandidatskog statusa. Pregovori o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma koji je sastavni dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU (SSP) okončani su potkraj svibnja a kao ustupak BiH je dobila mogućnost postupnog povećanja kvota za bescarinski uvoz kroz petogodišnje razdoblje kako bi se njeno tržište imalo vremena prilagoditi inozemnoj konkurenciji.

Takvim ishodom pregovora nezadovoljne su vlasti RS jer drže da će bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske ugroziti domaće proizvođače.

Vijeće ministara BiH ipak je prihvatilo dogovorene prilagodbe no mora ih odobriti i Predsjedništvo BiH. Ivanić pak svoj pristanak u državnom vrhu uvjetuje očitovanjem vlade RS koja i dalje kritizira postignuti dogovor.

Čović je u srijedu kazao kako Predsjedništvo takvu odluku mora donijeti jednoglasno te da se neće pribjeći drugim metodama.

“Preglasavanja Ivanića neće biti”, kazao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u utorak je kazao kako bi odluka o potvrđivanju izmijenjenog SSP-a morala biti donesena do 25. lipnja no Hini je potvrđeno kako to nije “zapisano u kamenu” odnosno kako bi eventualna suglasnost Predsjedništva BiH i sljedećeg tjedna ostavila mogućnost da tijela Europske unije odnosno ministri vanjskih poslova zemalja članica na sastanku u Bratislavi sredinom srpnja daju odobrenje za razmatranje kandidatskog statusa BiH.

You may also like