Home Bosna i Hercegovina BiH nije postigla dogovor o trošarinama, ugroženi dogovori s MMF-om i kreditorima

BiH nije postigla dogovor o trošarinama, ugroženi dogovori s MMF-om i kreditorima

by admin

Uprava za neizravno oporezivanje nije u petak postigla dogovor o izmjenama zakona o trošarinama BiH čime je ugrožen nastavak aranžmana BiH s Međunarodnim  monetarnim fondom i međunarodnim kreditorima, te nastavak izgradnje autoceste na koridoru Vc.

“Ugrožen je i aranžman s MMF-om, ali i svi drugi kreditni aranžmani i kod EBRD-a, OPEC Fonda, Kuvajtskog fonda. Obveza prema MMF-u je usvajanje zakona o trošarinama koje se odnose na naftu i naftne prerađevine”, izjavio je u nakon sjednice u Mostaru državni ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

Po njegovim riječima, ministrica financija Jelka Milićević se usprotivila načinu raspodjele prihoda zatraživši da se prihodi raspoređuju sukladno rasporedu ukupnih prihoda. Pojasnio je da Federacija BiH uplaćuje više sredstava na temelju potrošnje goriva.
Bevanda je pojasnio kako se pojedini članovi Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje nisu pridržavali političkog dogovora koji je postignut između čelnika stranaka.
Po njegovim riječima izmjene zakona o trošarinama su povezane s nastavkom izgradnje autoceste na koridoru Vc, te cesta u oba entiteta.
“U pismu namjere prema MMF-u kao strukturalna odrednica ostali su namjenski prihodi 10 pfenniga za auto-ceste i pet pfenniga za ceste”, naveo je Bevanda. Dodao je  da su sada upitna i dodatna  izdvajanja za zdravstvo jer se povećanjem trošarina na alkohol nastojalo stabilizirati zdravstveni sektor u BiH.

(Agencija)

Related Posts