Home Bosna i Hercegovina BiH mora biti zemlja jednakopravnih naroda

BiH mora biti zemlja jednakopravnih naroda

by Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u Mostaru kako je razgovarala o položaju hrvatskog naroda i drugih naroda i manjina u BiH te da predstoji mnogo posla kako bi se institucionalno riješile “neke stvari”, ali da čvrsto vjeruje u budućnost BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda.

Grabar-Kitarović je u izjavi za medije nakon okončanja posjeta Mostaru izrazila zadovoljstvo cijelim ozračjem u BiH te spremnost pomoći toj državi kako bi se normalizirala. “U konačnici svi želimo vidjeti jednu politički emancipiranu Bosnu i Hercegovinu koja funkcionira na cijelom svom teritoriju upravo na načelu jednakopravnosti građana i konstitutivnosti triju naroda koji ostvaruju svoja prava i čuvaju svoje kulturno, povijesno i drugo nasljeđe, ali i pridonose budućnosti BiH”, rekla je hrvatska predsjednica.

Po njezinim riječima u razgovoru s Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora, koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, dominirala je tema položaja Hrvata te što ona kao predsjednica može pomoći kako bi se stvari popravile. U Mostaru su je se najviše dojmili građani i cijelo ozračje, a napose što se vidi napredak u suživotu ljudi različitih religija i naroda. “U Mostaru se na djelu vidi to, ne samo suživot, nego i zajedništvo. To je uopće preduvjet napretka ovoga grada i cijeloga područja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je u pratnji mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića posjetila staru jezgru grada Mostara i Stari most te na kraju posjeta razgovarala s rektoricom Ljerkom Ostojić i svim dekanima fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Tijekom dana susrela se i s mostarskim biskupom msgr. Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana fra Ikom Skokom, te predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a Božom Ljubićem.

Po završetku posjeta Mostaru predsjednica je otputovala za Sarajevo gdje će prespavati, a za sutra je u Banjoj Luci predviđen susret s tamošnjim biskupom Franjom Komaricom i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a u nedjelju će boraviti u Jajcu povodom 20. godišnjice oslobađanja Jajca u Domovinskom ratu.

Related Posts