Bosna i Hercegovina intenzivno se priprema za mogući prihvat dijela izbjegličkog vala, no uz humanitarni aspekt te krize posebno je zabrinuta i zbog mogućih sigurnosnih prijetnji, izjavio je u petak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

On je ovo kazao novinarima nakon posebnog sastanka s glavnim državnim odvjetnikom Goranom Salihovićem i predstavnicima policijskih i sigurnosnih agencija u toj zemlji, na kojemu su razmatrane mjere koje bi BiH trebala poduzeti kako bi se suočila s eventualnim masovnim prilivom izbjeglica koje trenutačno preko Makedonije i Srbije pokušavaju dospjeti do zapadnoeuropskih država. vSredišnja je tema, kako ja pojasnio Zvizdić, bio sgurnosni aspekt izbjegličke krize, a zajedničko je stajalište kako treba pripremiti mjere za “profiliranje izbjeglica” s ciljem identificiranja osoba koje mogu biti sigurnosna prijetnja.”Procjene naših službi su da BiH još nije u fokusu izbjeglica. Njihov dominantni cilj i dalje je EU, no postoji opasnost da dio njih krene prema BiH, jer Mađarska pa i Rumunjska i Bugarska pripremaju zidove koji bi spriječili prelazak preko njihova teritorija”, kazao je Zvizdić.

Potvrdio kako se se nastavlja priprema lokacija i objekata za eventualni prihvat i smještaj većeg broja izbjeglica ukoliko to bude potrebno, što je zadaća povjerena posebnim stožerima na državnoj i entitetskim razinama.”Njihove se zadaće potpuno jasne, a mi želimo obeshrabriti one koji bi se bavili trgovinom ljudima”, poručio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.Državni odvjetnik Salihović kazao je kako je zbog izbjegličke krize mobilizirana posebna radna skupina za borbu protiv terorizma. “Naše je stajalište da je ovo ozbiljno pitanje”, kazao je Salihović dodajući kako je podignut stupanj pripravnosti svih sigurnosnih agencija u zemlji, iako se trenutna situacija promatra prije svega kao humanitarna kriza.

Koordinacija, logistika odnosno jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija te pitanje ilegalnih prelazaka granice tri su prioriteta na kojima se trenutačno radi. Procjena je kako bi u slučaju promjene rute kretanja izbjeglica najugroženija bila područja sjeveroistočne Bosne te Hercegovine. “Moramo biti spremni za najgore stvari koje se možda mogu dogoditi”, kazao je Salihović. Kazao je kako pravosuđe i sigurnosne službe stoje na raspolaganju državi, a od nje očekuju potporu da obave svoj posao.

Related Posts