BiH: Kiša prouzročila izlijevanje rijeka

Nekoliko rijeka na području Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata izlilo se iz korita poplavivši dio okolnog zemljišta, no za sada nema opasnosti od ugrožavanja naseljenih mjesta, izvijestile su u srijedu ujutro službe civilne zaštite Federacije BiH i Republike Srpske.

Kiša koja pada od početka tjedna prouzročila je rast vodotokova u cijeloj zemlji, a plavljenja zemljišta zabilježena su uglavnom u sjevernim dijelovima Bosne.

Na teritoriju Federacije BiH zabilježeno je izlijevanje rijeke Spreče kod mjesta Gračanica. Vodostaj te rijeke veći je od 3,7 metara, a poplavljeno je više od pedeset hektara Sprečkog polja.

Porasla je i razina vode u rijeci Usori, u središnjoj Bosni, pa su tamo poduzete mjere zaštite kako bi se spriječio mogući prodor vode prema naseljima.

Zbog nabujalih rijeka ima manjih poteškoća u prometovanju regionalnim cestama, no stanje nigdje nije kritično.

U RS-u je do sada probleme prouzročio jedino Vrbas i to u okolici Banje Luke. Vodostaj te rijeke je u jutarnjim satima bio 367 centimetara, što je iznad kote redovite obrane od poplava. U nekim od banjolučkih prigradskih naselja padaline su prouzročile odrone zemljišta pri čemu su oštećene lokalne ceste.

Uz vodotokove Une i Sane na teritoriju Bosanskog Novog na snazi su redovite mjere obrane od poplava, jer je tamo u protekla 24 sata zabilježen rast razine vode veći od metra. Vodostaj Une trenutačno je na razini od 382 centimetra, a Sane 404 centimetra.

Meteorolozi do kraja dana previđaju prestanak padalina pa je procjena da ne prijeti opasnost od poplava koje bi mogle ugroziti stanovništvo.

(Agencije)

You may also like