Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsko susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozdravili su u utorak usvajanje programa reformi u BiH ističući da se radi o “ključnom koraku naprijed” prema europskim integracijama.

Entitetska Vlada Republike Srpske usvojila je jučer tzv. reformsku agendu tražeći određene izmjene nakon što je to ranije učinilo državno Vijeće ministara i vlada drugog entiteta Federacije BiH. U agendi je navedeno više socijalnih i ekonomskih mjera koje vlasti trebaju provesti kako bi popravile okruženje za nove investicije i zapošljavanje te osigurale zaštitu socijalno najugroženijih kategorija.

Sindikati te promjene, osobito izmjene Zakona o radu, smatraju spornim i najavili su masovne prosvjede. “Usvajanje Programa reformi predstavlja ključni korak naprijed na putu europskih integracija zemlje”, naveli su u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn. Dodali su da su reforme važne za otvaranje novih radnih mjesta i očekuju da ih vlasti provedu u cijelosti. Posebno su važnim ocijenili usvajanje izmjena Zakona o radu što je i jedan od uvjeta da bi BiH mogla podnijeti prijavu za članstvo u Uniji. “Napredak u provedbi Reformske agende će također biti potreban kako bi Europska unija prijavu BiH za članstvo ocijenila vjerodostojnom”, navodi se u zajedničkoj izjavi europskih družnosnika.

Najavili su potporu vlastima BiH na provedbi reformi uključujući savjete, ali i izravnu financijsku potporu. Predstavnici više sindikata najavili su za četvrtak masovne provjede u BiH protiveći se prvenstveno izmjenama Zakona o radu tvrdeći da se značajno umanjuju prava radnika.

Related Posts