BH reprezentativac investira u dvije hidroelektrane

U narednoj sezoni Mirza Teletović, trenutno član Phoenix Sunsa, će vjerovatno igrati u nekom drugom timu u NBA, a gledat ćemo ga i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u košarci. Ono što je manje poznato jeste da kapiten bh. tima novac koji je zaradio igrajući po Evropi i Americi, ulaže u Bosnu i Hercegovinu.

Teletović je zajedno sa porodicom pokrenuo izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Doljanci. Što se tiče pisma koje su poslali iz Savjeta i mještana mjesne zajednice Doljani, u kojem se navodi da projekat izgradnje mini hidroelektrana, između ostalog ugrožava, opstanak lokalnog stanovništva MZ-a, te ekosistem ovog područja, Teletović je to demantirao, pišu BH mediji.

Prema mišljenju federalnog Ministarstva okoliša i turizma, ali i stručnjaka u oblasti proizvodnje struje, mini hidroelektrane imaju niz prednosti u odnosu na velike, a prije svega imaju minimalni negativan utjecaj na ekosistem. Od ovih elektrana nema potapanja plodnog zemljišta, niti izmještanja stanovništva, a imaju značajan doprinos razvoju privredne djelatnosti u nerazvijenim i udaljenim područjima. Mini hidroelektrane imaju i sigurnost napajanje električnom energijom u lokalnim okvirima, a i njihova izgradnja traje mnogo kraće.

You may also like