Home Bosna i Hercegovina BH Gas i Energoinvest moraju mađarskoj kompaniji FGSZ platiti 11 milijuna dolara

BH Gas i Energoinvest moraju mađarskoj kompaniji FGSZ platiti 11 milijuna dolara

by Energypress.net

Zbog prelaska na Turski tok

BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 milijuna dolara zbog prelaska na Turski tok.
Arbitražni sud u u Zurichu u Švicarskoj donio je odluku po kojoj su “BH-Gas” i kompanija “Energoinvest” dužni mađarskom prijevozniku “FGSZ”-u platiti 11,16 milijuna dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju “Energoinvesta” i “BH Gasa” od 22. travnja.

Mađarski “FGZS” u rujnu 2021. pokrenuo je spor kojim od bh. entiteta Federacija BiH potražuje više od 21 milijun dolara. Osim “Energoinvesta”, tuženi su Vlada Federacije BiH, te “BH Gas”, čiji je osnivač entitetska Vlada.

Federacija BiH je od 1. travnja 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na takozvani Turski tok. To je urađeno, usprkos tome što je ugovor sa mađarskim “FGSZ”-om trebao biti snazi do 2023. godine.

Bosna i Hercegovina je do 2021. godine ruski plin dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine, Mađarske i Srbije. Nakon odluke “Energoinvesta” da sa ruskom kompanijom “Gasprom Export” potpiše aneks ugovora kojim je promijenjena trasa i odabran plinovod Turski tok, u Federaciji BiH uslijedila su međusobna optuživanja tadašnjih rukovodstava kompanija “BH Gas” i “Energoinvest”.

U međuvremenu uslijedila je i kontratužba “Energoinvesta” Arbitražnom sudu.

Related Posts