Bez ratifikacije sporazuma nafta za oružje u Iranu

Iran nije u srijedu potvrdio da je potpisao s Rusijom ugovor o razmjeni “nafte za robu”, čije je pokretanje u utorak najavio jedan ruski dužnosnik.

Taj plan ugovora, koji je ruski tisak otkrio 2014., predviđao je tada da bi Teheran izvozio 70.000 barela nafte dnevno u Rusiju koja bi zauzvrat Iran oprskrbljivala poljoprivrednim proizvodima, dok su dvije zemlje suočene sa zapadnima sankcijama. “Nismo ništa potpisali ni o kakvoj razmjeni”, rekao je iranski ministar za nafru Bijan Namdar Zanganeh, prenosi agencija Isna. On je ipak priznao da su dvije zemlje potpisale “neke stvari, ali ne pod nazivom razmjena”.

“Nisam potpisao nikakvu razmjenu nafte za robu i neću vam reći što sam potpisao”, odgovorio je novinarima. Ruski ministar energija Aleksander Novak je potvrdio ruskim tiskovnim agencijama da Moskva “ne razmatra takav ugovor”. Trgovinsku odnosi Irana i Rusije bi se trebali nastaviti čim sankcije budu ukinute, u sklopu nuklearnog sporazuma dogovorenog između Irana i velikih sila, dodao je i ocijenio nepotrebnim razmjenu nafte za robu. U utorak je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao u Moskvi da se pokreće program razmjene nafte za robu.

On je rekao da se ugovor odnosi na žitarice, neke vrste opreme poput građevinske ne preciziravši kada će ugovor stupiti na snagu. U rujnu 2014. dvije zemlje su potpisale niz protokola sporazuma s ciljem da do 2016. udeseterostruče razmjene, tada procijenjene na 1,5 milijarde dolara.

Iran i Rusija pokušavaju naći nova tržišta radi izbjegavanja zapadnih sankcija određenih Teheranu zbog njegovog spornog nuklearnog programa, a Moskvi zbog podrške pobunjenicima u Ukrajini. (Agencije/Foto: Jutarnji)