Bez računa se ne računa, poručuju iz Ministarstva financija. Nije to jedina predizborna igra poručuje Predsjednica

Zagreb  – Ured Kolinde Grabar Kitarović u utorak je Ministarstvu financija ispostavio troškove od 590.000 kuna za predsjedničku inauguraciju, prenosi 24sata.

Iz Ministarstva financija poručili su da se “bez računa ne računa” i da Predsjednica neće dobiti ni kunu dok ne stignu računi po dostavljenoj specifikaciji. Iz Ureda predsjednice rekli su da nema predviđenog novca za troškove inauguracije. Dodali su da su se inauguracije Stjepane Mesića pokrivale na isti način, iz proračunske pričuve. Nije jasno zašto se to ne riješi zakonski. “Moja inauguracija je bila akontirana iz proračuna predsjedničkog Ureda, no Vlada je na kraju iz državnog proračuna, odnosno proračunskih sredstava namirila taj iznos. To je uobičajena procedura jer u proračunu Ureda predsjednika, odnosno predsjednice nema plana za taj trošak. Stoga je u redu što je Ministarstvu financija ispostavljen račun za inauguraciju predsjednice”, rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović o njegovoj inauguraciji.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u srijedu da je Vlada od monetizacije autocesta odustala zbog nadolazećih izbora, napomenuvši kako je neozbiljno Vladino prvo žestoko zastupanje ideje o monetizaciji, a nakon toga naprasno odustajanje. Ističe da takvi Vladini potezi govori o nestabilnosti i nepredvidljivosti našeg sustava i štete međunarodnom imidžu Hrvatske. “To vam govori o nestabilnosti i nepredvidljivosti našeg sustava. Ne može ozbiljna Vlada prvo govoriti o monetizaciji i žestoko zastupati tu ideju, a onda naprasno od nje odustati jer smo u predizbornoj godini”, izjavila je Grabar-Kitarović u intervjuu Media Servisu. “Ne možemo samo gledati prema izborima, koliko će tko osvojiti glasova i na koji način ćemo dobiti te glasove, već moramo razmišljati dugoročno što to znači za Hrvatsku, hoćemo li ispasti neozbiljni prema međunarodnim partnerima, ali i prema vlastitim građanima”, dodala je.

Predsjednica Republike Grabar Kitarović rekla je, vezano za njezinu suradnju s Vladom, kako je njezina ruka i dalje ispružena te čeka da joj se premijer Zoran Milanović javi po pitanju sjednice Vlade na temu gospodarstva. Grabar-Kitarović napomenula je i da bi premjer Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko trebali sjesti za stol i razgovarati o teškom gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji. “Ja neću spekulirati, jer sada sam predsjednica i neću ulaziti ni u kakve osobne odnose, ali uvijek je najbolje za Hrvatsku kad se razgovara” smatra Grabar Kitarović.

Govoreći o prosvjedu hrvatskih branitelja, ratnih veterana i ratnih vojnih invalida koji traje 150 dana ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, predsjednica Republike kaže kako će i dalje nastojati da se ti prosvjedi završe te da poštuje stajalište branitelja. No, kako dodaje, protiv je prosvjeda ispred Milanovićeva stana ili ispred stana bilo koje javne osobe, nepomenuvši da se prosvjeduje ispred ureda. “Poštujem njihov stav, međutim izričito sam protiv dolaska pod prozore osobnog stana, rezidencije bilo koje osobe. Ako treba protestirati onda to treba pod prozorima ureda, jer djeca, obitelji ni susjedi nisu krivi za ono što se zbiva i nisu zaslužili da se na taj način uznemiriva njihov privatni život. Molim da se suzdržimo od prakse dolaženja bilo kome pod prozore”, rekla je Grabar- Kitarović.

Hrvatska predsjednica je za idućih nekoliko dana najavila osnivanje povjerenstva koje bi trebalo predložiti sjedište njezina ureda, nakon čega će se konzultirati s Hrvatskim saborom i Vladom. Po njezinim riječima, u obzir dolaze Pantovčak, kompleks zgrada u Visokoj ulici i druge potencijalne lokacije u Zagrebu koje nije precizirala. “Tom pitanju treba pristupiti vrlo ozbiljno, bez obzira na moje osobne želje ili namjere, to je ipak pitanje koje se tiče države jer svako sjedište predsjednika ili predsjednice projicira i imidž države”, naglasila je.“Bez obzira kako se ja osobno osjećala, poslušat ću savjet stručnog povjerenstva i svakako bilo koju odluku donijeti u dogovoru sa svima onima koji su za to zainteresirani i koji trebaju sudjelovati u donošenju jedne takve odluke”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

You may also like