Bez podrške Kine neće biti učinkovitog sporazuma o Kini

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je u ponedjeljak, prvog dana službenog posjeta Kini, da je podrška Pekinga “ključna” za postizanje “globalnog i ambicioznog sporazuma” na Konferenciji UN-a o klimi u Parizu.

“U Kini sam kako bih od kineskih vlasti dobio mogućnost postizanja globalnog i ambicioznog sporazuma koji bi omogućio da se zagrijavanje planeta ograniči na dva stupnja”, izjavio je predsjednik po dolasku u Chongqing, industrijski grad na jugozapadu zemlje u ponedjeljak ujutro. “Podrška Kineza je ključna”, dodao je on. “Borba protiv globalnog zatopljenja humanitarno je pitanje ali i znatan ekonomski izazov, ono što zovemo zelenim rastom”, izjavio je Hollande.

U pratnji izaslanstva od četrdesetak šefova tvrtki i nekoliko ministara (vanjskih poslova, ekologije, financija), Hollande je po dolasku u Chongqing posjetio kinesko-francusku tvrtku za tretiranje voda Tangjiaoto, ilustrirajući bilateralnu suradnju u području zelenog rasta. Predvodnik kineskog gospodarskog razvoja, Chongqing se suočava s velikim izazovima za okoliš. To je jedna od šest industrijskih baza u zemlji, posebno poznata po automobilskoj industriji.

Hollande je do utorka u Kini kako bi pokušao uvjeriti tu zemlju, ključnu u borbi protiv globalnog zatopljenja, da pruži odlučni poticaj pregovorima prije Konferencije u Parizu. S 25 posto svjetskog ispuštanja stakleničkog plina, Kina je prvi zagađivač na planetu.

You may also like

0 comments