Bez obzira na kritike, Trump se obratio svojim biračima

Premda je pozivao na jedinstvo, američki predsjednik Donald Trump u svojem je govoru o stanju nacije u utorak jasno dao do znanja da to znači da od demokrata očekuje potporu za svoje politike i da obustave istrage protiv njegove administracije, piše u srijedu Reuters u analizi.
Unatoč pozivima da se prevladaju „stare podjele” i provode inicijative koje imaju potporu obiju stranaka, Trump je ponovio dobro poznate teme koje će dominirati njegovom predizbornom kampanjom za predsjedničke izbore 2020.: tvrdo stajalište o imigraciji i sigurnosti granica, duboku sumnjičavost prema sporazumima o trgovini i vanjskopolitičko načelo „Amerika na prvom mjestu”. Premda je u govoru spomenuo neke važne ciljeve oko kojih postoji suglasje s demokratima kao što su borba protiv HIV-a i raka među djecom, Trump je svojim najvatrenijim pristašama dao do znanja da nema namjeru pristati na kompromise u pitanjima koja su mu najvažnija.

„Premda je bilo puno trenutaka u kojima je pozivao na jedinstvo, predsjednik si je uzeo vremena za obraćanje svojoj biračkoj bazi u pitanjima oko kojih su stranke podijeljene kao što su istrage, imigracija i pobačaj”, rekao je Ron Bonjean, dugogodišnji republikanski strateg u Washingtonu.

„Nakon Trumpovog noćašnjeg govora ništa se nije promijenilo jer su obje strane jednostavno preduboko ukopane u svojim pozicijama da bi bio moguć bilo kakav važniji kompromis”, smatra on. Nakon što je pristao privremeno deblokirati saveznu vladu nakon puna 35 dana što mu je jako naštetilo, Trump nije dao naslutiti da kani popustiti u vezi svojeg zahtjeva da se osigura više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na američkoj granici s Meksikom, nego je baš naprotiv velik dio govora posvetio obrani tog zida.

Pritom je koristio istu retoriku kakvu se moglo čuti na prošlogodišnjim kongresnim izborima, upozoravajući na „navalu” migranata iz Srednje Amerike, da na granici vlada „bezakonje” i da su ilegalni imigranti ubili „nebrojene” Amerikance. Zid će „biti izgrađen”, naglasio je. „Zidovi funkcioniraju i zidovi spašavaju živote.”

Otvoreno je upozorio demokrate da ga puste na miru ili neće surađivati s njima. „Ako želimo da bude mira i zakona, ne može biti rata i istraga”, poručio im je. „To jednostavno tako ne ide.”

Uz to, govoreći o vitalnom američkom gospodarstvu, dao je do znanja da neće oklijevati okriviti demokrate za bilo kakve probleme u tom pogledu. Trump je također ponovno raspirio kulturne podjele, posvetivši dio govora kritikama zakona o pravu na pobačaj u New Yorku i Virginiji koje ide do poroda i čak nakon toga, čime želi privući evangeličke birače.

Doug Thornell, dugogodišnji savjetnik demokrata u Kongresu, komentirao je da se Trumpov govor ne razlikuje puno od onoga što se može čuti na njegovim predizbornim skupovima. „Puno ljudi ovaj će govor zapamtiti po njegovoj kontinuiranoj opsesiji zidom, demoniziranjem imigranata i bizarnim napadom na kongresne istrage. Doista zapanjujuće.”

No Alex Conant, bivši visoki savjetnik republikanskog predsjedničkog kandidata Marca Rubija, napomenuo je da je Trump uspio pokazati da je otvoren za suradnju s demokratima u pitanjima kao što su cijene lijekova koji se izdaju na recept. „Nakon nekoliko teških tjedana, ovo je bilo resetiranje koje je Trumpu trebalo”, rekao je. „Iznio je popularnu agendu i uobličio velika aktualna politička pitanja na najbolji mogući način.”

Govor je održan u važnom trenutku njegova mandata. „Ovo je govor kojim je Trump započeo predizbornu kampanju”, kazao je za njemačku agenciju dpa Scott Jennings, republikanski konzultant iz Kentuckyja i bivši politički savjetnik predsjednika Georgea W. Busha.

„U ovom trenutku u Bijeloj kući se shvatilo da republikanska biračka baza nije dovoljno velika za pobjedu na izborima”, rekao je analitičar javnog mišljenja za Republikansku stranku David Winston.

Trump je prvi predsjednik u suvremenoj američkoj povijesti koji u anketama nikada nije dobio potporu 50 posto Amerikanaca. A pozicija republikanaca u međuvremenu samo se pogoršala zbog blokade vlade. Zadnja anketa Ipsosa pokazuje da Trumpa podržava jedva nešto više od 39 posto birača, najmanje od prošlog listopada. Njegovim rezultatima nezadovoljno je više od 56 posto Amerikanaca. Suočen je i s neugodnom istragom posebnog istražitelja Roberta Muellera koji istražuje moguću povezanost njegove predizborne kampanje s ruskim dužnosnicima i moguće ometanje pravde.

Prije godinu dana isto se tako zauzeo za suradnju s demokratima, a godinu su obilježili gubitak republikanske većine u Zastupničkom domu, žestoka borba oko kandidata za vrhovnog suca Bretta Kavanaugha i duga blokada vlade.

Cijelo vrijeme Trump je redovito kritizirao demokrate na Twitteru da nisu ni od kakve koristi, da nisu domoljubi i da opstruiraju vlast. „Nema razloga vjerovati da želi jedinstvo. On prosperira na nejedinstvu”, rekao je John Geer, stručnjak za javno mnijenje sa Sveučilišta Vanderbilt.

Neki republikanci isto tako sumnjaju da će demokrati htjeti surađivati s Trumpom u bilo čemu kako mu ne bi povećali izglede da bude ponovno izabran. „Oni su u biti odlučili da je njihova zadaća u novoj većini da njegov mandat bude irelevantan i da ga prisile da ode što je moguće prije”, zaključio je Scott Jennings.

You may also like