Bez Ivana Lovrinovića na sastanku u Lipi

Iako nitko u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske ne želi dovesti u pitanje pregovore s Mostom oko formiranja nove vlade, decidirano su na stajalištu kako budući premijer treba biti Zoran Milanović. U pitanju je jednostavna računica, koalicija Hrvatska raste ima 56 zastupnika, a čak 68 kad se dodaju preostali zastupnici koji su podržali Milanovića, dok Most raspolaže sa 18 saborskih mandata.

Ovo je posredno i odgovor iz SDP-a na intervju koji je ekonomist Željko Lovrinčević u subotu dao Jutarnjem listu u kojem je predložio osnivanje “stručne vlade koja bi bila neopterećena političkim kontekstom”. Lovrinčević je sugerirao kako bi “Most bi trebao dati premijera, a ministri ne bi trebali biti stranački orijentirani”. Ukratko, Most treba predložiti nestranačkog mandatara vlade, koji bi se okružio stručnjacima i proveo program radnog naslova “Spasimo Hrvatsku”.

Iz odvojenih razgovora koje smo jučer vodili s dvojicom visokih dužnosnika SDP-a proizlazi da oni ni u kojem slučaju ne misle pristati na vladu bez političara, a ideja o nestranačkom premijeru kojega će predložiti ocijenjena je – nerealnom. “Izbori su demokratski način da građani pokažu koga žele da vodi državu iduće četiri godine, a ideja stručnih vlada najčešće je nedemokratska. Lovrinčević se pozvao na talijanskog premijera Marija Montija, ali je pritom ispustio možda najvažniji podatak. Renzijeva vlada bila je tehnička, a Italijom je, de facto, upravljala Europska komisija iz Bruxellesa. Općenito je zanimljivo kada prijedlozi o nestranačkom premijeru i vladi stižu od osobe koja radi u Ekonomskom institutu i živi od poreznih obveznika koji je plaćaju”, komentirao je visoki dužnosnik Hrvatska raste.

Slično viđenje imao je još jedan član vrha SDP-a uz pomalo ciničnu opasku kako se prijedlogom o nestranačkom predsjedniku vlade “Željko Lovrinčević ponudio Mostu kao kandidat za budućeg premijera”. Na pitanje da ocijene prošlotjedne pregovore s predstavnicima Mosta, iz SDP-a odgovaraju da se radi o solidnim razgovorima, koji bi mogli potrajati još neko vrijeme. Uz intrigantan dodatak, kako se svakodnevni razgovori vode na nekoliko razina, od spomenutih, koji su službeni “pa do neformalnih”.

S osobitom pažnjom prati se situacija u kojoj se nalazi Drago Prgomet, otkako su ga Božo Petrov i sugovornici izbacili iz Mosta. Za sada se u SDP-u ne žele miješati u unutarnje odnose kod potencijalnih koalicijskih partnera, međutim činjenica je da su računali da će Prgomet pridobiti većinu zastupnika Mosta i ući u koaliciju s Hrvatska raste. Prgometova ekskomunikacija poremetila je planove i sada se iščekuje koja će od frakcija unutar Mosta prevladati. Prema pouzdanim informacijama, Petrov i ostalih 17 zastupnika izrazito su heterogena skupina, čiji članovi različito razmišljaju, od ekonomskih tema pa do svjetonazorskih pitanja. To je potvrdio prošlotjedni tajni sastanak iniciran od protivnika Ivana Lovrinovića, ekonomskog stratega Mosta, čiji su sadržaj prepričali sudionici, piše Jutarnji list.

Unutar zastupničke jezgre Mosta postoji grupacija koja Lovrinovićeve ideje o monetarnoj politici smatra opasnim za nacionalnu ekonomiju. Oni su ovih dana kontaktirali s nekim ekonomskim analitičarima i u razgovoru izrazili protivljenje Lovrinovićevim prijedlozima kao što je najava štampanja novca ili devalvacija kune, potvrdio je sudionik spomenutih razgovora. Stvar je prilično jednostavna, devalvacija bi malo popravila status nekih poduzeća koja svoje proizvode izvoze na inozemna tržišta, ali bi u jako težak položaj dovela sve građane čiji su krediti vezani valutnom klauzulom. Rate bi jako narasle i dobar dio ljudi ne bi mogao otplaćivati kredite, znači, bili bi dovedeni na rub bankrota.

Zanimljivo je da je jučer Prgomet upozorio na navodno sastajanje pojedinaca iz Mosta s Udrugom Lipa čiji stručnjaci sasvim sigurno ne preferiraju ekonomske ideje Lovrinovića. Božo Petrov potvrdio je taj sastanak. Mnogi su zaboravili kako je Zoran Milanović jednu od prvih medijskih pobjeda nad Tomislavom Karamarkom ostvario na pitanju devalvacije. U ožujku je Karamarko prilikom susreta s predstavnicima Ifo instituta spomenuo mogućnost devalvacije, što je Milanović odmah iskoristio i prilikom posjeta Rabu, govoreći o gospodarskom programu HDZ-a, rekavši kako od političkih suparnika očekuje da se ograde od ideja o mogućoj devalvaciji kune. Milanović je ocijenio da bi devalvacija kune mnoge građane koji imaju kredite u stranim valutama dovela na rub egzistencije. “HNB štiti tečaj kune prema euru jakim i čvrstim deviznim rezervama i tako će nastaviti dok sam ja premijer”, istaknuo je Milanović. Bit će zanimljivo vidjeti mogu li Most i Hrvatska raste na današnjem sastanku postići kompromis o tom izuzetno važnom pitanju.

You may also like

0 comments