Bernie Sanders pobijedio u Wyomingu

Bernie Sanders pobijedio je Hillary Clinton na predizborima u američkoj saveznoj državi Wyoming u utrci za kandidata demokrata za predsjedničke izbore 8. studenoga.

Nakon prebrojanih gotovo 90 posto glasova, Sanders je osvojio 56 posto, a Clinton 44 posto, navodi dpa. U Wyomingu su se borili za glasove 14 delegata, a raspoređeni su proporcionalno rezultatima kandidata. Ranije procjene pokazale su da će, iako Sanders pobjeđuje, i on i Clinton najvjerojatnije osvojiti podršku svaki po sedam delegata u tijesnoj utrci.

Sanders je tako nastavio niz nedavnih pobjeda uoči najvažnijih predizbora što se tiče delegata – onih u New Yorku 19. travnja. Senator iz Vermonta pobjedio je na osam od zadnjih devet demokratskih predizbora, no Clinton i dalje vodi u utrci za demokratsku nominaciju. Prije Wyominga, Clinton je imala više od polovice od 2383 delegata, dok je Sanders zaostajao za njom za 250 delegata.

Njezino vodstvo još je i uvjerljivije kad se tome pridodaju i glasovi “superdelegata” koji će glasovati na konvenciji u srpnju, a već su dali potporu bivšoj državnoj tajnici. Clinton i Sanders proveli su subotu u kampanji u New Yorku gdje će se boriti za glasove 291 delegata.

Sanders je u razgovoru s novinarima nakon kampanje u Queensu, tijekom koje je saznao za pobjedu u Wyomingu, izrazio uvjerenje da može osvojiti nominaciju za predsjedničkog kandidata. “Približavamo se veoma brzo”, rekao je. Bivša državna tajnica Clinton imala je kampanju u Brooklynu. Kao senatorica predstavljala je New York te ga smatra svojom izbornom bazom. Nedavne ankete pokazale su da tamo vodi više od deset posto prednosti nad Sandersom.

You may also like