Home Politika Bernardić: Za izbor zagrebačog gradonačelnika potrebno je jedinstvo ljevice

Bernardić: Za izbor zagrebačog gradonačelnika potrebno je jedinstvo ljevice

by Marijan Opacak

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak nije htio izravno odgovoriti hoće li njegova stranka podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak-Taritaš za zagrebačku gradonačelniku, kazavši kako su u tijeku razgovori s kandidatima i strankama ljevice kojoj je potrebno jedinstvo te da je „SDP spreman napraviti korak unatrag, ali to očekuje i od ostalih“.

“SDP je najjača stranka u Zagrebu i bez nas se promjene u njemu ne mogu dogoditi. Mi smo svjesni da su promjene u Zagrebu nužne, građani to od nas očekuju. SDP je spreman napraviti korak unatrag, ali to očekujemo i od ostalih u političkom prostoru grada Zagreba. Jer, jedino ujedinjena ljevica može osigurati nužne promjene potrebne Zagrebu“, rekao je Bernardić novinarima u Saboru.

Očekujemo da su svi potencijalni kandidati na ljevici spremni napraviti taj korak unatrag “bez tvrdoglavosti, bez bahatosti, bez kruha preko pogače“, dodao je ne želeći precizirati što bi bio korak unatrag. Na pitanje novinara što bi za HNS bio “korak unatrag“, ako je za SDP to Anka Mrak-Taritaš, odgovara da je to pitanje za HNS. Potvrdio je da će stranka “ovih dana“ razgovarati “sa svima na ljevici“.

U pogledu najava da će doći do poskupljenja struje te izmjena zakona kojom se u hitnoj saborskoj proceduri mijenja regulativa oko poticanja zapošljavanja, Bernardić ističe da je riječ o štetnom prijedlogu koji trgovačkim centrima omogućuje da daju otkaze radnicima koji rade na određeno vrijeme, a s druge strane, dodaje, ruši se cijenu rada i paralelno diže cijena struje i plina.

SDP je tražio redovitu zakonsku proceduru i usuglašavanje tih zakona s predstavnicima radnika, odnosno sindikatima.

“Plenkovićeva vlada ruši cijenu rada, a povećava cijenu struje i plina i to je još jedan udar na hrvatske građane i na ovaj su način građani ostavljeni sami, između čekića i nakovnja. HDZ će izravno pomoći trgovačkim lancima da otpuste ljude koji rade na određeno, potplaćene blagajnice će zamijeniti mladi besplatni radnici. Ova vlada, dakle, pomaže onima koji imaju na štetu onih koji nemaju, mladima nudi neizvjesnost, a nezaštićeni će ostati bez posla.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv predsjednika Sabora Bože Petrova zbog toga što je, dok je bio gradonačelnik Metkovića, svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda, a Bernardić je upitan za komentar kazao kako treba pričekati rezultat istrage Povjerenstva. “Sasvim sigurno, odgovornost u politici morala bi uvijek biti da se takve stvari ne događaju“, dodao je.

Očekuje se da će u petak popodne iz istražnog zatvora biti pušten Tomislav Saucha, SDP-ov zastupnik i bivši predstojnik Ureda premijera u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a novinare je zanimalo je li stranka donijela kakvu odluku u tom slučaju, s obzirom da je i sama pokrenula stranački postupak. Bernardić podsjeća da je presumpcija nevinosti zakonska kategorija te da će Saucha, kad bude u mogućnosti, odgovoriti i na pitanja pred strankom.

“SDP je tražio je brzu istragu, istragu DORH-a, glasao je za skidanje imuniteta i pokrenuo stranački postupak. SDP poštuje hrvatske institucije, za razliku od HDZ-a koji nije poštivao mišljenje Odbora za etiku koji je konstatirao da je ministar (Barišić) plagirao svoj rad“, dodao je.

Događanja u Saboru oko izbora glavnog ravnatelja HRT-a čelnik SDP-a drži cirkusom kojem se stranka protivi. “Očekivali smo konsenzus, a do njega nije došlo. Pukotine između Mosta i HDZ-a su takve da se nisu mogli dogovoriti i usuglasiti ni oko ravnatelja HRT-a, a ni oko ministra plagijatora“, kazao je.

U 82. godini u petak je preminuo Marko Veselica, istaknuti akter Hrvatskog proljeća, „hrvatski Mandela“, a Bernardić kaže da je riječ o “osobi koja je u vrijeme jednopartijskog režima imala drugačiji stav i pogled na hrvatsku politiku“. “Sasvim sigurno jedna od osoba koja će biti zapamćena u 1990-ima kao političar koji je na izborima nudio svojevrsnu alternativu“, dodao je.

(Agencije)

Related Posts