Home Hrvatska Bernardić: SDP će imati svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba

Bernardić: SDP će imati svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba

by Energypress.net

Govoreći o stanju u stranci, ocijenio je da je Zoran Milanović napravio puno dobrih stvari i za SDP i za hrvatsko društvo. Podsjetio je na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i Zakon o istospolnom partnerstvu. Štitili smo manjine u hrvatskom društvu, a u stranci je uveden princip glasovanja “jedan čovjek – jedan glas”, prema tome, ostavlja puno dobroga, rekao je Bernardić.

Borit ćemo se da unaprijedimo demokratske standarde i da štitimo hrvatsko društvo od novih oblika konzervativizma. Prije svega, trudit ćemo se da napravimo dobro društvo po mjeri svakog pojedinca. Slobodu izbora svakog pojedinca stavljamo na prvo mjesto. U Hrvatskoj moramo postići dobro društvo. Hrvatska nije najbogatija zemlja, ona je u skupini zemalja sa srednjim dohotkom, ali Hrvatska je prelijepa zemlja, s prevelikim resursima i potencijalom da bi bilo tko u Hrvatskoj živio loše. Svi ljudi koji žive u Hrvatskoj imaju dovoljno razloga da ovdje dostojanstveno žive, kazao je novi predsjednik SDP-a.

Prethodniku ne zamjeram ništa. U procesu koji je pred nama obnovit ćemo puno toga, a prije svega rad Savjeta. Tu su i pripreme za lokalne izbore, treba raditi i na jačanju povjerenja među članicama i članovima SDP-a – moramo postići povratak kohezije u stranku. Na pitanje je li to u ovom trenutku najveći problem SDP-a, Bernardić je rekao kako se izvana čini da ima puno više problema nego što stvarno ima. Vrlo brzo vratit ćemo demokratske standarde i povjerenje među članice i članove, a kad to vratimo, dobit ćemo i povjerenje građana i građanki RH, to nam je cilj – i u gradu i na selu, izjavio je i dodao – to je taj zaokret koji najavljujem.

Europska ljevica je pred izazovom kako ostvariti održiv gospodarski rast. To je ono što ćemo u SDP-u, zajedno s društvom kreirati. Zajedno ćemo kreirati politike koje će ići u prilog tome da Hrvatska bude jača, da našim proizvođačima olakšamo, prije svega našim izvoznicima, da zaposlimo što više ljudi, ali prije svega da olakšamo život onima koji teško žive od svojeg rada i rade za minimalnu plaću. Drago mi je da su sada vladajući prihvatili moju i SDP-ovu ideju od prije dva mjeseca o povećanju minimalne plaće. Nama je cilj dobro društvo, bolje i pravednije, u kojem svaki čovjek u Hrvatskoj može dostojanstveno živjeti, rekao je Bernardić.

Ocijenio je i da se s poreznom reformom ove Vlade de facto smanjuje kupovna moć građana, osobito onih s najnižim primanjima. Reforma se donosi preko koljena, to nije dobro, rekao je. Neprihvatljivim je ocijenio podizanje PDV-a za usluge u turizmu, koji je važan dio hrvatskog gospodarstva.

Za tjedan dana na konvenciji SDP-a birat će se stranačka tijela, a Bernardić kaže da očekuje demokratsku konvenciju, pobjednički duh SDP-a, jedan ujedinjeni SDP i ljude koji su spremni raditi za dobrobit Hrvatske. Računam na sve ljude u SDP-u, rekao je. Ponovio je poruku svim članicama i članovima – neće biti odbačenih, pobijedio je SDP i SDP kao jedan od najvažnijih političkih snaga kreće u pripremu za lokalne izbore. Već za sutra sam sazvao sastanak s predsjednicima županijskih organizacija zato što smo svjesni ozbiljnosti i kratkoće vremena, izjavio je za Dnevnik novi predsjednik SDP-a.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika Zagreba, Bernardić je izjavio da on od toga ne bježi, ali da će se o tome razgovarati u razdoblju koje dolazi. Odredit ćemo kandidate. Razgovarat ćemo o tome je li primjereno da predsjednik stranke bude i kandidat za gradonačelnika. O tome ćemo demokratski odlučiti u stranci. Ima puno takvih primjera u Europi i svijetu, rekao je. Dodao je kako je problem u tome što SDP mora na najkvalitetniji način pripremiti sve kandidate za lokalne izbore. Na prvom nam je mjestu poštovati interes građana. Intenzivno od sutra krećemo u pripreme za lokalne izbore, kazao je za HRT.

Na pitanje je li zbog kritika da Bandić nije u Bernardiću imao suparnika bitka za Zagreb izgubljena, odgovorio je da je on tu šest godina i da se bori za Zagreb. Liste za gradsku skupštinu osvojila je najveći broj glasova, dobila je više od Bandićeve liste, i više od našeg kandidata u vremenu kad je to bilo najteže. Zamijenjen sam bio u toj utrci 2013., a da sam ostao vjerojatno bih u tadašnjoj konstelaciji ostvario pobjednički rezultat, ali to je tako u politici i životu – uvijek splet okolnosti odredi tok. Mislim da će Zagreb sa mnom na čelu apsolutno doživjeti promjene u načinu upravljanja. Zagreb treba biti jeftiniji grad za život, grad s efikasnijom upravom i bržim prometom, perspektivniji grad za mlade ljude, dodaje.

Related Posts