Bernardić proglasio pobjedu Zorana Zaeva

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je ocijenio kako rezultat neuspjelog nedjeljnog savjetodavnog referenduma u Makedoniji o imenu zemlje daje novu nadu da bi Makedonija mogla postati dio euroatlantskih integracija.
Makedonija je u nedjelju održala referendum u sklopu dogovora prema kojemu će Grčka, ako Makedonci prihvate ime “Republika Sjeverna Makedonija”, odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Europsku uniju. Referendum nije uspio jer je na njega izašlo daleko manje glasača od potrebnih 50 posto, njih 36.91 posto. Od glasaća koji su izašli na referendum 91.46 posto je zaokružilo “za”.

“Rezultati referenduma daju jednu novu nadu da će Makedonija uskoro postati dijelom euroatlantskih integracija i doći u društvo zemalja gdje je veći osobni dohodak i gdje građani žive bolje,” rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Splitu. Dodao je kako to treba biti prioritet za sve zemlje zapadnog Balkana koje su ostale neintegrirane u europske integracije.

Bernardić je kazao kako je u nedjelju komunicirao s predsjednikom makedonske vlade Zoranom Zaevom i čestitao mu na ishodu referenduma.

“Želim premijeru Zaevu i Makedoncima puno sreće na njihovom europskom putu, to neće biti lako jer bio je prisutan određeni bojkot ovog referenduma starih struktura koje Makedoniju nisu micale iz pozicije u kojoj je bila, nisu pokušavale ni razgovarati s Grčkom, odnosno sa stranom koja je direktno od prvog dana upetljana oko imena Makedonije, i to je nešto što je u Makedoniji postalo neizdrživo,” rekao je Bernardić.

Po njegovom mišljenju snažna potpora međunarodne zajednice i snažan angažman premijera Zaev usmjerili su Makedoniju na europski put.

You may also like