Bernardić ponudio suradnju Daliji Orešković

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ozbiljno je, po svemu sudeći, shvatio pojavu na političkoj sceni Dalije Orešković, koja se obraća lijevo-liberalnim biračima, pa joj je, kako neslužbeno doznaje Novi list, već predložio suradnju.
Navodno joj je, piše Novi list, ponudio i mjesto na SDP-ovoj listi za europske izbore, pa čak i podršku ako se ipak odluči kandidirati za predsjednicu Republike, ali zasad mu nije stigao pozitivan odgovor. Dalija Orešković je u subotnjem intervjuu za riječki list izjavila da Bernardića ne smatra potencijalnim političkim saveznikom i da ne misli da on predstavlja glavnu oporbenu snagu u državi, a jučer nije željela ni potvrditi ni demantirati da je on pokušava pridobiti za suradnju.

‘Ne želim ništa komentirati. Ne bih htjela u bilo kojem kontekstu dolijevati ulje na stanje u SDP-u ili da se bilo koja informacija koristi u njihovim međusobnim obračunima i cipelarenjima. To je njihova stvar. Glavna opozicijska stranka mora se baviti lošim stanjem u državi, a ne sama sobom. Meni je važno ostati dosljedna i u razlozima zbog kojih nešto radim i u načinu na koji to radim. U politiku sam se odlučila ući zbog toga što opozicija ne obavlja uspješno svoju ulogu, a u tome sam prepoznala opasnost za sve nas’, ističe Dalija Orešković.

Posve je jasno da se ona trenutačno ne želi vezati za SDP, dok je ta stranka u jako teškoj situaciji, procjenjujući vjerojatno da to ne bi pomoglo afirmaciji opcije koju namjerava formirati nego možda čak i štetilo. Ali, sve je više ljudi u SDP-u koji misle da će Dalija Orešković utjecati na razvoj događaja u njihovoj stranci, ako im se i ne pridruži.

‘Lijevo-liberalno biračko tijelo u Hrvatskoj nije se smanjilo, samo propada SDP i u tijeku je preslagivanje. Čim se Dalijina inicijativa pojavi u anketama, mi ćemo pasti za još dva, tri postotna poena, doći ćemo na 13 posto i to bi ipak moglo dokrajčiti Bernardića, makar je u subotu na sjednici Glavnog odbora formalno pobijedio, izbjegao smjenu’, rekao je Novom listu jedan od brojnih Bernardićevih protivnika u SDP-u.

I ostali sugovornici prognoziraju da će se predsjednik stranke teško održati, unatoč njegovoj žilavosti i sposobnosti političkog preživljavanja, koju je i u subotu demonstrirao. Svi oni upozoravaju da će s približavanjem rejtinga SDP-a i Živog zida rasti nezadovoljstvo Bernardićem u Glavnom odboru, u kojem i dalje ima tijesnu većinu.

You may also like

0 comments