Bernardić: Mrak Taritaš izgubila zbog Vrdoljakovih tvitova

Čelnici SDP-a Davor Bernardić i Rajko Ostojić ocijenili su u nedjelju navečer, komentirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, da je Anki Mrak Taritaš pobjeda u drugom krugu izmakla zbog “lutanja dijela vodstva HNS-a” i najava koaliranja HNS-as HDZ-om.

“Naša je kandidatkinja postigla sjajan rezultat i malo joj je falilo za pobjedu. Bila je žrtva koketiranja ljevice i desnice zadnjih nekoliko dana, no i jasna alternativa drugačijeg Zagreba i drugačije Hrvatske”, rekao je predsjednik SDP-a Bernardić obraćajući se SDP-ovcima kojih je stotinjak na Iblerovu trgu čekalo rezultate drugog kruga izbora. “Sasvim sigurno dio vodstva HNS-a nije pomogao našoj zajedničkoj kandidatkinji u Zagrebu”, rekao je Bernardić, uvjeren da će HNS na kraju kao lijeva, građanska, liberalna opcija odlučiti da neće dati podršku “ovakvoj nesposobnoj Vladi”.

Poručio je kako je SDP spreman povjerenje i stabilnost Hrvatskoj vratiti na prijevremenim parlamentarnim izborima i pritom nije isključio da će SDP opet koalirati s HNS-om, rekavši da je ta stranka njihov partner u Zagrebu i brojnim jedinicama lokalne samouprave. Na inzistiranje novinara može li zamisliti koaliciju za prijevremene izbore s HNS-om na čelu s Ivanom Vrdoljakom, odgovorio je kako se SDP se nikada nije petljao u unutarstranačka pitanja drugih stranaka, pa neće ni sada. Dodao je kako se s Vrdoljakom čuo tek prije nekoliko dana i da se večeras nisu čuli.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan rezultatima izbora i boji li se da će netko u SDP-u pokrenuti pitanje njegove smjene, odgovorio je kako je stranku preuzeo prije šest mjeseci, a lokalni izbori su rezultat četverogodišnjeg rada lokalnih organizacija. No, potvrdio je da osjeća dio odgovornosti za rezultate u Zagrebu, s obzirom da je u prethodnom razdoblju vodio tu gradsku organizaciju.

Za neuspjeh odgovorno ozračje koje su stvarali “visoki izvori iz HNS-a”

I potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ustvrdio je kako je za izborni neuspjeh kandidatkinje HNS-a i SDP-a Anke Mrak Taritaš u drugom krugu odgovorno ozračje koje su u zadnje vrijeme u medijima stvarali “visoki izvori iz HNS-a”, najavljujući da HNS ulazi u Plenkovićevu Vladu. “Ozračje zadnjih sedam dana bilo je nevjerojatno, trebat će se analizirati, no to je unutarstranački problem HNS-a, oni će to zasigurno riješiti”, izjavio je Ostojić.

“Kada smo podržali Anku Mrak Taritaš prije dva mjeseca, sve relevantne ankete pokazale su da je izbila na prvo mjesto s 30-31 posto, a Bandić je išao na 24-25 posto. Dva mjeseca poslije sasvim drugačija situacija. Što se dogodilo u tom razdoblju – visoki izvori iz HNS-a koji su govorili da je gotova koalicija HDZ-a i HNS-a, tajni pregovori do sitnih noćnih sati. To ozračje ne samo da je odmoglo nego je i ključan razlog gubitka izbora u cijelom nizu gradova i županija, ne samo u gradu Zagrebu. Možda i u Varaždinskoj županiji, možda u Varaždinu. Ljudi su se pitali koga biramo, tko je čiji kandidat”, rekao je Ostojić.

Upitan je li HNS s Vrdoljakom na čelu SDP-u poželjan koalicijski partner Ostojić je odgovorio da je HNS dobro došao, ali mora riješiti svoje probleme. “Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, gospođa Đurić, Beus Richembergh su vrlo jasno rekli – nećemo u koaliciju s HDZ-om”, rekao je Ostojić HNS u proteklih 27 godina nikada nije išao s HDZ-om, pa je nejasno zašto bi sada išao s ovim HDZ-om “koji ima ministre plagijatore i kontaminirane Agrokorom, koji tolerira ploče u Jasenovcu ‘Za dom spremni’. Ići s takvim HDZ-om, to je noćna mora”, zaključio je Ostojić.

Pozivi na ostavku

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) zatražio je u nedjelju ostavku predsjednika te stranke Ivana Vrdoljaka zbog lošeg izbornog rezultata. “Zatražio sam ostavku Ivana Vrdoljaka. Taj čovjek odgovoran je za loš rezultat u Dubrovniku, Zagrebu i Varaždinu. Po mojoj procjeni, a proveo sam jako puno vremena s njim. Koketiranje s HDZ-om nam ne donosi nikakvu korist, to nije stranka s kojom se može surađivati. Nakon 48 sati od najave koketiranja smo izgubili sigurnu pobjedu u Varaždinu i izglednu pobjedu u Zagrebu, a u Dubrovniku nismo postigli rezultat koji smo mogli”, rekao je Vlahušić u iznornoj noći, prenosi Dubrovački dnevnik.

U vezi s rezultatima izbora u Dubrovniku rekao je da su brojke odlične s obzirom na malu izlaznost. “Jedina šansa za Dujmovićevu pobjedu bila je velika izlaznost. Kad sam 2009. godine u drugom krugu pobijedio gospođu Šuicu za mene je u drugom krugu glasovalo 12 tisuća ljudi, skoro koliko je sve skupa glasovalo na ovim izborima. Mosta nigdje nema jer se približio HDZ-u” rekao je Vlahušić.

Dodao je da “možda malo emotivan zbog ‘Lex Vlahušića’, kako je rekao, “političkog progona čovjeka koji je triput pobijedio HDZ u Dubrovniku” “Da ga nije bilo u Dubrovniku ne bi bili ovakvi rezultati. Trebalo je eliminirati čovjeka koji je imao ideju da postoje drukčiji ljudi. Matu Frankovića nikad neću zvati gradonačelnikom jer to on za mene nije. Napisao je zakon, glasao je za njega, znao je da me ne može pobijediti u Dubrovniku, a zato je danas gradonačelnik. Nije imao otvorenu demokratsku borbu”, rekao je Vlahušić.

Rekao je da kao član Predsjedništva HNS- zna kako ta stranka neće u koaliciju s HDZ-om. “Hoće li ili neće Vrdoljak ostati predsjednik o tome će odlučiti stranka. To je moj stav”, zaključio je Vlahušić.

You may also like

0 comments