Berlin i Tunis potpisali novi ugovor o imigraciji

Njemačka i Tunis objavili su u petak da su potpisali novi ugovor o imigraciji, u prigodi posjeta kancelarke Angele Merkel Tunisu, nekoliko tjedana nakon napetosti zbog slučaja Anisa Amrija osumnjičenog za napad u Berlinu, prenose agencije.

“Taj ugovor (…) su dvije zemlje potpisale jučer”, u četvrtak. “Odgovara i Tunisu i Njemačkoj”, rekao je tuniški predsjednik Beji Caid Essebsi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Merkel, javlja AFP.

Ugovorom se “ne narušava suverenitet Tunisa ni bilo koje druge zemlje”, istaknuo je.

Kancelarka ja pak istaknula da ovaj novi ugovor predviđa da se na njemačke zahtjeve za identifikaciju Tunišana kojima je odbijen zahtjev za azil mora odgovoriti “u roku 30 dana”.

To je pitanje bilo sporno u slučaju Tunišanina Anisa Amrija osumnjičenog za napad 19. prosinca na božićni sajam u Berlinu u kojemu je poginulo 12 ljudi.

Tuniške vlasti su bile optužene da su dio 2016. onemogućavale njegov izgon u domovinu. Opravdavale su se da su postupale u dobroj vjeri te da je postupak identifikacije bio nužan i dug.

Ugovor se “odnosi na oko 1500 Tunišana”, kojima je Njemačka odbila izdati dozvolu boravka a “u tuniškim konzulatima u Njemačkoj donijet će se mjere koje će pomoći u njihovoj identifikaciji”, dodao je Caid Essebsi.

Njemačka kancelarka je rekla da će njezina vlada izdvojiti za Tunis 250 milijuna eura za pomoć razvoju, objavio je Reuters.

Nakon susreta s tuniškim predsjednikom, Angela Merkel će održati govor u parlamentu a zatim se sastati s gospodarstvenicima.

(Agencije)

You may also like

0 comments