Home Ekonomija Beogradska i ljubljanska burza na zajedničkom linku

Beogradska i ljubljanska burza na zajedničkom linku

by Agencije

Beogradska i Ljubljanska burza potpisale su u ponedjeljak sporazum o pridruživanju u SEE Link, regionalnu platformu za trgovanje vrijednosnim papirima koju podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza, objavili su iz EBRD-a.

Sporazum o pridruživanju potpisan je na Western Balkans Investment Summitu u Londonu, koji je okupio premijere Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a održava se u organizaciji EBRD-a.  Predsjednik EBRD-a, Suma Chakrabarti predstavio je SEE Link platformu koja će se aktivirati krajem ožujka, kazavši da je SEE Link projekt odličan primjer dobrobiti koje donosi regionalna integracija. “EBRD se izuzetno aktivno bavi upravo integrativnim procesima i stoga smo podržali SEE Link od samog početka, kako našim znanjem i ekspertizom, tako i kroz tehničku pomoć, zahvaljujući našim donatorima. Brza ekspanzija SEE Linka svjedoči o uspjehu ovog projekta te pozdravljamo nove burze koje će se pridružiti platformi nakon Beograda i Ljubljane”, istaknuo je Chakrabarti.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić rekla je da su vrlo zadovoljni što se Beogradska i Ljubljanska burza pridružuju SEE Linku. “To će svakako doprinijeti atraktivnosti ove platforme, prve u Europi koja pomaže povezati tržišta na inovativan način”, izjavila je Gažić. Direktor Makedonske burze Ivan Šteriev je kazao kako je dugi niz godina uspostava neke vrste povezanosti regionalnih tržišta bila prioritet te kako je zahvaljujući potpori EBRD-a taj cilj sada dosegnut. “Uvjereni smo u uspjeh platforme”., kazao je.

Predsjednik Bugarske buze Ivan Takev je rekao kako je preliminarni interes investitora vrlo ohrabrujuć te vjeruje da će se s vremenom povećavati. SEE Link je projekt koji su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza sa ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

Sljedeći korak u projektu je operativno uspostavljanje sustava za razmjenu naloga krajem ožujka. Istodobno, bit će predstavljen i ‘blue chip’ indeks SEE LinkX, koji će dodatno povećati vidljivost regionalnog tržišta. Očekuje se da će se na platformu već prvoga dana spojiti otprilike 8 članova Bugarske burze te po 10 članova Makedonske i Zagrebačke burze. SEE Link omogućuje integraciju regionalnih tržišta sa ciljem jednostavnijeg i učinkovitijeg pristupa investitora i lokalnih brokera, uz osiguravanje autonomnosti burzama sudionicama projekta. EBRD je podržao inicijalnu fazu SEE Link projekta subvencijom u iznosu od 540 tisuća eura za uvođenje elektroničkog sustava za razmjenu naloga u srpnju 2014.

Sredstva za projekt prikupljena su zahvaljujući donatorima EBRD-a putem Posebnog fonda dioničara EBRD-a, a istovremeno su burze sudionice u SEE Link-u participirale s 80.000 eura, navodi se u priopćenju EBRD-a.

Related Posts