Beograd na vodi se počeo graditi

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predstavnik kompanije “Eagle Hills” Mohamed Alabbar u nedjelju su polaganjem kamena temeljca za dva stambena tornja simbolično označili početak projekta Beograd na vodi, vrijednog 3,5 mlilijarde eura.

Vučić je poručio kako današnjom ceremonijom Beograd i Srbija ispisuju nove stranice povjesti, a u Beogradu niče novi grad. Projekt Beograd na vodi dovest će do rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, a glavni grad Sbije, ustvrdio je Vučić, za deset godina bit će turistički centar posjećeniji od Budimpešte. Srbijanski premijer je rekao da su se mnogi “podsmijevali projektu”, ali da on “ima poštovanja i za taj dio javnosti jer je u Srbiji uvijek bilo lakše biti protiv nego za”.

Alabbar je rekao za Beograd na vodi da je “pravi dragulj”, te da i on i Vučić imaju isti cilj – promijeniti sadašnji ambijent srpske prijestolnice i ostvariti “napredak za Beograd i Srbiju”. Beograd na vodi bit će, ustvrdio je Alabbar, ekonomsko čvorište grada i projekt ne samo za one koji će u njemu živjeti, već i za sve građane Beograda i Srbije koji će dolaziti da se zabave, trguju, rade “ili jednostavno samo uživaju”.

Ceremoniji je prethodio prosvjed “Ne davimo Beograd” kojim je nekolčiko stotina Beograđana poručilo da je projekt Beograd na vodi “netransparentan i nelegalan”, te da će na teritoriju Beograda biti proglašena eksteritorijalnost rezervirana samo za arapske partnere. Organizatori prosvjeda poručili su da je projekt Beograd na vodi “štetan po javni interes građana” i pozvali Vučića da odustane od njega, te najavili da će nastaviti borbu protiv realizacije projekta.

Prosvjednici su nosili transparente “Ne davite Beograd, “Beograd na vodi – prevara”, “Lijepo kradi ružno gradi – puno kradi malo gradi”. Beograd na vodi zajedničko je ulaganje grada Beograda, Srbije i tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “Eagle Hills”, vrijednost budućeg poslovnog-stambenog kompleksa procijenjan je na oko 3,5 milijarde eura, a ugovor je potpisan 26. travnja ove godine.

Prema tom ugovoru, Srbija će biti vlasnik 32 posto kapitala, a partner iz UAE 68 posto. Projektom je predviđeno da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milijun četvornih metara stambenog prostora, oko 750.000 četvornih metara poslovnog i komercijalnog prostora, te više od 62.000 četvornih metara javnih sadržaja – vrtića, škola, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene skrbi, te oko 242.000 četvornih metara novih zelenih površina. Prema dosadašnjim procjenama, na tom bi prostoru moglo biti više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Osnovni elementi ugovora, kako tvrde čelnici Beograda, podrazumijevaju da cjelokupan trošak financiranja projekta i rizike snosi investitor. Beograd na vodi proglašen je projektom od posebnog značenja za Srbiju i Beograd, ali izravno dogovaranje investitora i srbijanskih vlasti, te način realizacije osporava dio stručne javnosti – arhiteksti i urbanisti, a projektu se protive oporbene parlamentarne stranke i brojne nevladine organizacije.

You may also like