Home Europska unija Beograd i Priština započinju razgovore o zračnom i željezničkom prometu

Beograd i Priština započinju razgovore o zračnom i željezničkom prometu

by Agencije

Izaslanstva Beograda i Prištine suglasila su se u srijedu navečer u Bruxellesu da započnu razgovore o izravnim zračnim i željezničkim vezama, potvrdila je u priopćenju visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Novi krug dijaloga Beograda i Prištine, čija su izaslanstva predvodili premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, protekla je u “vrlo dobroj atmosferi”, a teme razgovora bile su, među ostalim, primjena ranije dogovorenih sporazuma o priznavanju sveučilišnih diploma i slobodi kretanja, rekla je Mogherini. “Potvrđeno je da međusobno priznavanje obrazovnih i profesionalnih diploma i certifikata postaje realnost. Na toj će osnovi studenti biti u mogućnosti nastaviti svoje studije, a stručnjaci poboljšati mogućnosti za zapošljavanje i u Srbiji i na Kosovu”, priopćila je Mogherini.

Po njezinim riječima “značajan je napredak” i u primjeni sporazuma o slobodi kretanja, poglavito u dijelu u svezi s registarskim tablicama Srbije i Kosova. Mogherini je rekla i da su izaslanstva obje strane pokazala posvećenost radu na implementaciji sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih općina slijedeći dosada potpisane sporazume. “Sastanak je pokazao njihovu spremnost da se napreduje konstruktivnim pristupom. Svi imamo na umu potrebu da je nužno donijeti od kojih će izravne i konkretne koristi imati građani Srbije i Kosova, koji žele napredak na europskom putu”, naglasila je šefica eurodiplomacije, pod čijim je pokroviteljstvom nastavlkjendijalog Beograda i Prištine.

Međutim, sudeći po izjavama i tumačenjima predstavnika Beograda i Prištine, formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) najsporniji je dio briselskih razgovora. Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić izjavio je kako postoje ozbiljni izgledi da se, poslije šest mjeseci, deblokira pitanje izrade statuta ZSO i o tome počnu razgovori jer je “ZSO ključan za opstanak srpskog naroda na Kosovu”.

Istodobno mediji prenose i da je kosovski premijer Isa Mustafa izjavio kako ne postoji nikakav rok za izradu statuta ZSO, te da se o tom pitanju sve mora događati sukladno odlukom kosovskog ustavnog suda.

Đurić je brzo uzvratio time da je Mustafa izgovorio “izravnu laž” tvrdnjom kako je dogovoreno da se na Statutu ZSO radi na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda. “Dovoljno je pogledati priopćenje visoke predstavnice za vanjsku i europsku politiku EU Federice Mogherini kako bi se ustanovilo jesu li Mustafini navodi istiniti ili lažni”, poručio je šef ureda srbijanske vlade za Kosovo. Na opasku novinara da je ustavni sud Kosova stavio primjedbe na formiranje ZSO, Đurić je naglasio kako “Srbija ne priznaje niti će priznati oduku takozvanog ustavnog suda u Prištini”.

Ustavni sud Kosova je privremeno suspendirao sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih općina početkom prosinca 2015. godine, što je službeni Beograd ocijenio kao “udarac dijalogu o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine u Bruxellesu” i “prijetnju regionalnoj stabilnosti”, a Srbija je istaknula kako “očekuje da reagiraju Europska unija i SAD”. U međuvremenu je oporba u kosovskom parlamentu više puta prosvjedima i incidentima na ulicama usprotivila primjeni sporazuma o formiranju ZSO.

Related Posts