Ben Carson: Amerikanci neće doživjeti Holokaust zato što su naoružani

Kandidat na republikanskim predizborima za američke predsjedničke izbore 2016. Ben Carson opravdavao se u petak, dan nakon nepromišljenje izjave o holokaustu u kojoj je rekao da Amerikanci neće nikada doživjeti sudbinu židova u vrijeme nacističke Njemačke jer su naoružani.

Umirovljeni neurokirurg odgovarao je na pitanje washingtonskog Nacionalnog novinarskog društva pošto je u četvrtak na CNN-u pristaše pooštravanja propisa o nošenju oružja u Sjedinjenim Državama usporedio s totalitarnim režimima poput nacističkog.

Carson, koji je u anketama prije stranačkih predizbora na drugome mjestu, iza Donalda Trumpa, rekao je da se holokaust možda ne bi ni dogodio da su židovi u Trećem Reichu bili naoružani, jer bi se mogli obraniti. “Htio sam reći”, opravdavao se taj 64-godišnji konzervativac, da “svaka tiranija prvo želi razoružati narod, a upravo se to dogodilo u Njemačkoj u 1930-im”.

Zato se to, kazao je, “nikada neće dogoditi u SAD-u, jer su (Amerikanci) naoružani”. Carson, gorljivi zagovornik nošenja oružja, potaknuo je prošlog mjeseca još jednu polemiku svojom izjavom da musliman ne bi smio biti izabran za američkog predsjednika jer islam, ocijenio je, nije u skladu s američkim ustavom. Osnivači Amerike, istaknuo je Carson, nisu htjeli preuzeti “ni najmanji rizik da na čelo države dođe netko s dvojnom lojalnošću”.

You may also like