Beljak: Sve je moguće, pa i velika koalicija

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak upitan za mogućnost velike postizborne kolicije HDZ-a i SDP-a odgovorio je u ponedjeljak kako je “sve moguće” te izrazio nadu da se neće ponoviti pat-pozicija u kakvoj se Hrvatska našla nakon zadnjih parlamentarnih izbora.

“Sve je moguće na neki način, ja to ne bih prejudicirao”, rekao je Beljak na Mirogoju gdje je HSS obilježio 88. obljetnicu smrti Stjepana Radića. Uvjeren je da će građani izabrati mir, stabilnost i rast koje nudi Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) nasuprot kaosu koji, rekao je, imamo s druge strane.

Beljak ne vidi zašto bi Mostov čelnik Božo Petrov trebao sudjelovati u televizijskoj debati s predsjednicima HDZ-a i SDP-a Andrejem Plenkovićem i Zoranom Milanovićem.

Upitan za traženje Bože Petrova da se ubaci u debatu, odgovorio je kako Most ne može pobjeći od činjenice da je trenutno na vlasti u koaliciji s HDZ-om, da zajedno imaju tehničku vladu i sudjeluju u kampanji.

“On je koalicijski partner HDZ-a, pa ima gospodina Plenikovića koji će zastupati njegove stavove. Što će sad opet glumiti da je protiv SDP-HDZ-a. To je bila priča otprije 10 mjeseci, pa mislim da smo prespavali nešto”, rekao je Beljak.

U suprotnom, upitao je, zašto bi bila trojica, onda mogu biti i četvorica kandidata za sučeljavanje. “Evo ja se dobrovoljno nudim. Jedva čekam”, kaže Beljak.

Ustvrdio je i kako se nije promijenio način djelovanja HDZ-a iako imaju novoga predsjednika. Modus operandi ostao je isti, političkim transferima pokušava uništiti druge stranke. Uništavaju stranke s kojima koaliraju. To su htjeli napraviti i s HSS-om, ali im neće ići, poručio je, aludirajući na najnoviju akviziciju HDZ-a, u koji prelazi donedavni saborski zastupnik Ivan Kirin iz HDZ-ova sadašnjeg koalicijskog partnera – HSP-a dr. Ante Starčević.

Upitan za poklič “Za dom spremni”, istaknuo je da je apsolutno za zabranu toga pozdrava koji “Hrvatskoj čini loše u međunarodnim krugovima”. “To je znao i Franjo Tuđman ’91. Žalosno je što danas neki političari koji misle da su jako pametni – to ne znaju. Žalosno je što nam je uzor Srbija koja je svoje fašiste rehabilitirala na čelu s Dražom Mihajlovićem, a ne neke zapadne zemlje koje su se jasno definirale prema svojim kvislinzima”.

Nakon što je izaslanstvo HSS-a položilo vijenac i zapalilo svijeće na grobu Stjepana Radića na Mirogoju, povodom 88. obljetnice Radićeve smrti, Beljak je novinarima izjavio i kako je Radić bio avangarda svoga vremena.

“Bio je više od političara, utro je put hrvatskoj politici. U interesu hrvatskog rada radio je niz kompromisa – ušao je u vladu Nikole Pašića i ostvario dugotrajnu suradnju s hrvatskim Srbima. Bio je političar kakvog nije bilo poslije i na kojega su se svi pozivali od Mačeka i Pavelića do Tita. Ideja federalizacije Jugoslavije, bratstva i jedinstva, prava žena – sve su to bile Radićeve ideje, o čemu se malo zna”, rekao je Beljak istaknuvši kako je Radić poginuo za svoje ideale.

You may also like