Beljak Korenu: Predsjednika ne možete kritizirati, možete samo šutjeti

Kakva nam je postizborna unutarstranačka demokracija? Provode li se čistke u HSS-u? Pokušava li Krešo Beljak onemogućiti Marijanu Petir da mu bude protukandidatkinja na unutarstranačkim izborima ili samo zavodi red u stranci? Tko se pobunio unutar Živog Zida? Zašto je Vilibor Sinčić tri dana prije izbora registrirao stranku pod svojim imenom? Do kakvih će promjena u stranačkim vodstvima doći nakon ovih izbora?

O tome su večeras s urednikom i voditeljem Mislavom Togonalom govorili predsjednik HSS-a Krešo Beljak, , član Predsjedništva HSS-a Darko Koren, komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić, član koalicije Jedina opcija Goran Aleksić i bivši voditelj predsjedničke kampanje Ivana Vilibora Sinčića Dušan Cvetanović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak danas je izjavio kako bi rezultat izbora bio bolji da nije bilo opstrukcije od nekih članova koji su radili protiv stranke. Stoga je odlučio iskoristiti statutarne mogućnosti i prema svojim ovlastima privremeno udaljiti 100 članova stranke među kojima i člana Predsjedništva Darka Korena. Njih su dvojica večeras u Otvorenom bili oprečnih mišljenja. Beljak zamjera Korenu što je članove HSS-a nazvao ljigavicma te da je ono što radi vodstvo stranke obična prostitucija. Koren pak smatra da se nema za što ispričati. Meni nije problem u životu se za ništa se ispričati, ali u ovom slučaju stvarno ne znam za što bi se trebao ispričati. Ja jesam u ovom slučaju iznio neke stavove koji su bili u suprotnosti sa stavovima gospodina predsjednika Beljaka pa i nekih odluka stranačkih tijela to je istina, na tim stavovima stojim i danas ali ne mislim da je to nešto što je učinilo štetu stranci, kazao je Koren. Predsjedniku Beljaku zamjera koaliciju s SDP-om jer kaže kako je HSS isključivo lokalno jaka stranka koja u 70% lokalnih jedinica u koaliciji s HDZ-om što sada stvara probleme u dogovorima s partnerima u lokalnoj sredini. Beljak svoj potez ne smatra kršenjem unutarstranačke demokracije, dapače, misli da njihova stranka mora biti kolektiv. Ne možete javno u medijima kao istaknuta osoba istupati protiv odluka Glavnog odbora. Najviše nesuglasica između dvojice HSS-ovaca izazvao je „slučaj Križevci“.

Ovaj slučaj, kao ni večina slučajeva u hrvatskim strankama ne počiva na demokraciji unutar stranaka, smatra komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić. Da bi postupak bio demokratski mora se omogućit pravo na obranu kojeg ovdje nije bilo kazala je Kolarić. Javna kritika stranke mora biti prihvatljiva. Ljudi koji se ne slažu s odlukama stranaka moraju to moći reći. Kolarić je u emisij pojasnila što znači demokratičnost stranaka. Tvrdi da takve stranke moraju imati frakcije, moraju jačati ulogu članstva kroz različite mehanizme ali i koristiti se nizom metoda unutarstranačkih izbora: stračakim referendumima, horizontalnim i vertikalnim diskusijama o programima, preferencijalnim glasovanjem za liste, predkandidaturama u kojima se svatko može kandidirati, direktnim umjesto izborima delegata… Komunikacijska stručnjakinja navela je kako je zemljama zapadne Europe, gdje postoji unutarstranačka demokracija, uobičajeno da zastupnici u Parlamentu koji se ne slažu s odlukom svoje stranke protiv nje i glasaju. Politika u Hrvatskoj, smatra, suoćava se s dva velika problema zbog kojih je izgubila poštovanje građana. Jedan od ključnih problema je kriminal i korupcija, a drugi ključni problem je nedemokratičnost stranaka. Sve velike hrvatske stranke imaju demokratske deficite. Vodstvo stranaka ne razumije da stranka nije njihova privatna prčija.

Pitanje unutarstranačke demokracije ovih dana veže se i uz Živi zid i koaliciju Jedina opcija. Bivši voditelj predsjedničke kampanje Ivana Vilibora Sinčića, Dušan Cvetanović tvrdi da unutar živog zida vlada samo trojac Sinčić – Palfi – Pernar. Tvrdi da su oni izbacili brojne aktiviste koji su sudjelovali u akcijama sprječavajna deložacija pod izlikama da štete ugledu stranke. Zanimljivo, Ivan Pernar također je trebao sudjelovati u ovoj emisiji ali je otkazao sudjelovanje kada je čuo da u emisiju dolazi Cvetanović koji tvrdi kako je Pernar zajedno sa Sinčićem i Palfi lažirao sastanak Skupštine kako bi mogli promijeniti Statut. U toj stranci ne postoji Nadzorni odbor, zapravo u toj stranici je apsolutno suspendirana demokracija tvrdi Cvetanović. Na pitanje kako komentira činjenicu da je Ivan Vilibor Sinčić uoči izbora pokušao osnovati novu stranku kaže kako je to nezapamćen potez u povijesti moderne Hrvatske države kojim se samo pokazuje kako je Skupština koju su oni donjeli protuustavna i protustatutarna i kao takva ne može opstati na Upravnom sudu, piše HRT.

S druge strane, novoizabrani saborski zastupnik Goran Aleksić tvrdi kako se se u koaliciji Jedina opcija, okupljenoj oko Živog zida, ne naziru nikavi problemi. U koaliciji se ne događa ništa specijalno osim problema s Runitćem. Drugih problema nema. Dogovorili smo ciljeve i program i nastojat ćemo to kroz Sabor gurati dalje. Na pitanje može li se sa koalicijom dogoditi ono što se na prošlim izborima dogodilio s Mostom nezavisnih lista, da se zastupnici unutar koalicije podijele na frakcije odgovorio je kako da se to i dogodi nebi bio ni sretan ni nesretan zbog toga. Svoju je izjavu argumentirao time u Sabor ulazi kao dio Udruge Franak i kako je njegov jedini cilj boriti se protiv banaka. Neću se ja rukama i nogama boriti protiv nečega niti za nekoga. Ja ću se rukama i nogama boriti za to da se ukine Zakon o poslovanju banaka. Ja zato ulazim u Hrvatski Sabor! Dodao je Aleksić i kazao kako je svjestan da se kao saborski zastupnik gadi građanima.

0 comments