Beljak jedini kandidat na izbornoj skupštini HSS-a

Izborna Glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) održat će se u subotu, 14. siječnja, u Kongresnoj dvorani “Globus” na Zagrebačkom velesajmu, a jedini kandidat za predsjednika stranke bit će aktualni predsjednik Krešo Beljak.

Na HSS-ovoj izbornoj supštini očekuje se nazočnost 1000 članova stranke, od čega 810 delegata koji će birati novo vodstvo stranke – predsjednika i središnja stranačka tijela, najavljuju iz HSS-a.

Biranje tajno i javno

Neka će se stranačka tijela birati tajno, a neka javno, sukladno Statutu i Poslovniku stranke o radu Glavne skupštine, izjavio je Hini glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić. Rekao je da će se tajnim glasanjem, kao i dosad, birati predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik, birani članovi Predsjedništva i predsjednici regionalnih organizacija HSS-a.

Aktualni predsjednik HSS-a Krešo Beljak jedini je istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke tijekom kandidacijskog postupka koji je proveden od 16. do 22. prosinca. U tom razdoblju mogli su se kandidirati članovi stranke za sva središnja stranačka tijela, uključujući i za predsjednika HSS-a.

U subotu će delegati osim predsjednika HSS-a birati pet potpredsjednika, glavnog tajnika, pet biranih članova Predsjedništva, pet regionalnih predsjednika, 30 biranih članova Glavnog odbora, pet članova Časnog suda i pet njihovih zamjenika, pet članova Statutarnog povjerenstva i pet njihovih zamjenika, te pet članova i pet zamjenika članova Nadzornog odbora.

Za potpredsjednike HSS-a kandidirali su se dosadašnji potpredsjednici – Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović i Hrvoje Petrić.

Kandidati za birane članove Predsjedništva, što je većinom prijedlog njihovih lokalnih organizacija, su Stipo Gabrić Jambo, Boro Bašljan, Mirko Butković, Mirko Horvat i Zdravko Kelić.

Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je aktualni glavni tajnik Ilija Ćorić.

Pismo suspendiranih HSS-ovaca

U HSS-u se zbog političke odgovornosti vodi stegovni postupak za 21 suspendiranog člana, a među njima su europarlamentarka Marijana Petir, koprivničko-križevački župan Darko Koren i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić. Sve troje željelo se kandidirati za predsjednika HSS-a.

Uoči skupštine oni su s još devetero istaknutih HSS-ovaca, kojima je oduzeto pravo sudjelovanja, delegatima poslali pismo u kojem optužuju vodstvo HSS-a na čelu s Beljakom da uništava stranku i vodi je u propast, te ih pozivaju da se tome suprotstave.

U pismu se podsjeća da je još 14. rujna Beljak suspendirao više od stotinu članova HSS-a, među kojima i najviše dužnosnike, a svima im je zajedničko da su trebali biti delegati na izbornoj Glavnoj skupštini, koja se trebala održati 22. listopada.

Beljak i njegovi potpredsjednici mogli bi biti u bilo kojoj stranci jer je njihova ideologija njihov osobni interes, a ne nauk braće Radić, tvrde suspendirani HSS-ovci i optužuju Beljaka da iz korijena pokušava promijeniti vrijednosti i ideologiju HSS-a, za što ima potporu samo uskog kruga ljudi, ponajprije onih kojima je trgovinom osigurao “saborske fotelje”.

U pismu delegatima ističu da se na izbornoj skupštini bira 77 dužnosnika, a ponuđeno je samo 79 kandidata, što znači da se biraju jedino dva regionalna predsjednika, a sve ostalo je već izabrano.

Također je promijenjen Poslovnik o radu skupštine pa će prvi put izbori biti javni, iako su se uvijek provodili tajnim glasovanjem bez obzira na broj kandidata. “Takva odluka Beljaka i Ćorića uslijedila je nakon što su stranački izaslanici poručili da će poništiti glasački listić i na taj način pokazati Beljaku da ga ne žele na čelu HSS-a”, tvrde suspendirani HSS-ovci.

You may also like