Belgijski propovjednik osuđen na 10 godina zbog vrbovanja džihadista

Belgijski islamski propovjednik koji se prozvao Jean-Louis Pokorni, osuđen je u petak na deset godina zatvora zbog vrbovanja mladih muslimana za džihadističke borce u Siriju, nakon završetka sudskog postupka na sudu u Bruxellesu pred koji je izveden zajedno s trinaest suoptuženika.

Tužiteljstvo je zatražilo petnaest godina zatvora za Jean-Louisa Denisa, Belgijanca u četrdesetima koji se obratio na islam. Denisa, koji je bio povezan s manjom islamističkom skupinom iz Antwerpena Sharia4Belgium koju je policija pratila od 2009., sud je proglasio krivim zbog toga što je vodio “terorističku skupinu”, navodi se u obrazloženju presude na 122 stranice koje se u petak više sati čitalo u palači pravde u Bruxellesu koju je osiguravao velik broj pripadnika redarstvenih snaga.

Sud je osudio i jedanaest njegovih suoptuženika, uglavnom u odsutnosti, na kazne od pet do petnaest godina zatvora, izvijestila je Belga. Sud je oslobodio suprugu Jean-Louisa Denisa i “odgodio presudu” , što je mjera belgijskog pravosuđa između oslobađajuće presude i osude, četrnaestom optuženiku, mladiću koji je u 2013. kratko boravio u Siriji. Jean-Louis Denis je osnovao “Obroke Tawhid” (Bog je jedan) i dijelio hranu potrebitima u blizini Sjevernog željezničkog kolodvora u Bruxellesu.

No uz podjelu obroka, Denis je imao i “važnu ulogu” u “vrbovanju velikog broja mladih, među kojima je bio veći broj malodobnika, koje je poticao da odu u Siriju u oružanu borbu”. Jean-Louis Pokorni, nadimak se odnosi na pokornost Bogu u islamu, bio je tema više televizijskih priloga u kojima ga se vidjelo kako propovijeda na izlazu iz džamija, tumačeći da demokracija i islam ne idu zajedno.

Belgijska policija je u četvrtak privela 62 migranta, većinom Iranaca, blizu belgijske obale, dok su vlasti potvrdile da neće tolerirati divlja naselja poput “džungle” u Calaisu, navela je savezna policija.Šezdeset i dva migranta su pregledana i predana uredu za strance, a većina, njih 56, su iranskog državljanstva, prema priopćenju savezne policije.

Većina privedenih migranata su muškarci između 20 i 30 godina, od kojih je 10 posto ih je već bilo uhićeno tijekom prethodnih akcija. Svi su odvedeni u policijsku stanicu Zeebruges, jednu od glavnih belgijskih luka. Šezdesetak policajaca je mobilizirano za tu operaciju koja se odvijala u četvrtak poslijepodne. Oko 4000 migranata uglavnom iz istočne Afrike, Bliskog Istoka i Afganistana žive u “džungli” Calaisa, u najvećem francuskom naselju baraka u nadi da će stići do Engleske. Ne postoji niti jedno slično naselje u Belgiji, ali nekoliko desetaka migranata koji su stigli iz Calaisa, prešli su granicu i žive na otvorenom u Zeebrugesu, što zabrinjava mjesne vlasti.

You may also like

0 comments