Belgijske nuklearke bile su pravi cilj napada?

U oporuci pronađenoj u računalu bombaša samoubojice Ibrahima El Bakraouija spominje se ime Mohammeda Bakkalija, koji je pratio i špijunirao direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa, što je potaknulo medijske spekulacije da su cilj terorističkih napada možda bile nuklearne elektrane.

Belgijska frankofonska televizija RTBF u četvrtak navodi da se u oporuci Ibrahima El Bakraouija izrijekom spominje samo jedno ime, ono Mohammeda Bakkalija, osumnjičenog za napade u Parizu, 13. studenoga prošle godine, koji se nalazi u zatvoru.

RTBF se pita je li on “brat u zatvoru”, kojeg spominje u oporuci Ibrahim El Bakraoui, a ne Salah Abdeslam kako se ranije mislilo i čije se ime ne spominje izrijekom. Kod Mohammeda Bakkalija u prosincu je pronađena video snimka snimljena skrivenom kamerom ispred kuće šefa belgijskog nuklearnog programa, a tu skrivenu kameru navodno su postavili braća EL Bakraoui.

Na temelju tih činjenica portal belgijskog dnevnog lista La Derniere Heures razvija teoriju da su prvotni cilj terorista možda bile belgijske nuklearne elektrane, ali za to nema nikakve službene ni poluslužbene potvrde tako da te informacije treba uzeti s velikom rezervom.  “Razbijanjem terorističke skupine u operaciji u Forestu, zatim uhićenjem Salaha Abdeslama i njegova pomagača Choukrija u Molenbeeku, istražitelji su možda omogućilo da se izbjegne najgore. Tim udarcem vlasti su prisilile skupinu koja stoji iza atentata u Bruxellesu da ubrza svoje planove i odustane od prvotnih ciljeva. Među kojima je belgijski nuklearni sustav”, piše La Derniere Heure (DH). Abdeslam je uhićen prošli petak u Molenbeeku, a nekoliko dana prije toga policija je izvršila pretres u jednom stanu u Forestu u kojem su na jednoj čaši pronađeni njegovi otisci prstiju.

Hrvatska danas danom žalosti odaje počast žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je u utorak poginulo najmanje 30 osoba, dok ih je 200 ranjeno. Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te na zgradama u kojima su poslovni prostori.

Ne održavaju se zabavne priredbe, a danu žalosti bit će prilagođeni i televizijski i radijski programi. Počast žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu odao je Grad Zagreb čije su fontane, u Ulici hrvatske bratske zajednice, od sinoć osvijeteljenje bojama belgijske zastave. Odluku o proglašavanju dana žalosti donijela je Vlada na sjednici u srijedu, a ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da je teroristički napad na glavni grad Belgije bio i “napad na Europsku uniju, srce Europe, znači i na nas”. Odgovornost za terorističke napade u Bruxellesu preuzela je Islamska država.

You may also like