Belgija zadržala razinu antiterorističke spreme

Belgija je odlučila zadržati razinu antiterorističke pripravnosti na trećem od četiri stupnja, koji odgovara mogućoj i vjerojatnoj prijetnji, dan nakon policijske operacije povezane s atentatima u Parizu, rekao je u srijedu premijer Charles Michel.

“Tijelo koje procjenjuje terorističku prijetnju u Belgiji je odlučilo zadržati treću razinu, što znači da je prijetnja moguća i vjerojatna”, rekao je Michel nakon sastanka glavnih ministara i dužnosnika belgijskih službi sigurnosti.

Belgijska policija u srijedu aktivno traži dvije osobe zbog njihove upletenosti u niz pucnjava u Forestu, u jednoj od općina Bruxellesa, u kojima su četvorica policajaca u utorak lakše ranjena. Na te agente otvorena je vatra tijekom pretresa jedne kuće u sklopu istrage o atentatima u Parizu. Jedan od napadača, 35-godišnji Alžirac je ubijen, a dvojica partnera su pobjegla. U tom stanu su pronađeni knjiga o salafizmu i zastava džihadističke organizacije Islamska država (IS).

Nakon atentata u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba 13. studenoga 2015. otkriveno je da su zapovjednici napada koristili Belgiju kao bazu za pripremu atentata. Nekoliko bombaša samoubojica koji su se raznijeli u Parizu su iz bruxelleske općine Molenbeek. “Imamo informacije o mogućem atentatu u Bruxellesu, kao i u Belgiji”, objasnio je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders. “I dalje tražimo određeni broj počinitelja, supočinitelja i suradnika atentata u Parizu, pa znamo da postoji stvarna prijetnja”, zaključio je.

You may also like