Belgija pokazuje da zemlja bez vlade može dobro funkcionirati

Nakon tijesnih izbornih rezultata i pojave nove snage koja onemogućuje dosadašnjim političkim inkumbentima samostalno sastavljanje vlade, teško je predvidjeti kako će se stvar dalje razvijati. Jedan od mogućih scenarija je i ponavljanje izbora, što bi moglo dovesti do višemjesečne političke krize u kojoj bi država praktički morala funkcionirati bez vlade.

Dok neki od tog scenarija otvoreno strahuju, ja ga iskreno priželjkujem. Štoviše, mislim da bi situacija u kojoj jedno dulje vrijeme ne bismo uopće imali vladu bila jedna od najboljih stvari koja bi se Hrvatskoj uopće mogla dogoditi. U sličnoj situaciji našla se i Belgija, prije nekoliko godina. Nakon ostavke predsjednika vlade u travnju 2010., ova država bila je bez vlade gotovo 600 dana, sve do prosinca 2011. godine. Prema onima koji nas uvjeravaju da je vlada nužan faktor u funkcioniranju nacionalne ekonomije, očekivali bismo da će zemlja kroz tih 20 mjeseci doživjeti potpuni ekonomski krah. Međutim, dogodilo se upravo suprotno.

Belgijom je upravljala tehnička vlada, koju očito nije bilo briga kakav će utisak ostaviti na građane. Zato su za sve to vrijeme trošili kao pijani milijarderi: Unatoč tome, gospodarstvo je zabilježilo golemi rast. Povjerenje potrošača sredinom tog razdoblja naraslo je do pozitivnih vrijednosti (prosjek u Belgiji u zadnjih 15 godina je oko -8.5): Primjer Belgije zorno nam pokazuje da nam političari nisu ni blizu toliko potrebni kakvima se vole predstavljati. Većina vlada većinom vremena bave se samima sobom, a onda kada nešto i pokušavaju napraviti, to najčešće bude na štetu i na uštrb građana. Nekoliko mjeseci bez vlade moglo bi biti upravo ono što Hrvatskoj danas najviše treba.

*Autor je Luka Popov

You may also like