Belgija podiže stupanj pripravnosti, zatvara promet podzemnom želkeznicom

Potpredsjednik belgijske vlade i  ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je da u bruxellskoj općini Molenbeek treba pretražiti svaku kuću kako bi se točno ustanovilo tko ondje živi. “Nedopustivo je da ne znamo tko živi na teritoriju općine. Ima stanova u kojima su dvije osobe službeno prijavljene, a u njima živi njih deset”, rekao je Jambon u intervjuu za subotnje izdanje belgijskog lista na flamanskom Nieuwsblad.
“Mislim da bi općinska administracija trebala pokucati na svaka vrata i pitati tko doista tu živi”, dodao je Jambon. Belgijska vlada je ovaj tjedan imenovala ministra Jambona za koordinatora u vezi sa situacijom u Molenbeeku, jedne od 19 bruxelleskih općina, koja je ovih dana ponovno došla na zao glas nakon atentata u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi. Jambon ističe da od 130 belgijskih državljana koji su se kao strani ratnici borili u Siriji, njih 85 sada živi u Molenbeeku.

Belgija je u subotu podignula stupanj uzbune za područje glavnoga grada Bruxellesa na najvišu razinu, upozoravajući javnost da izbjegava gužve zbog ozbiljne prijetnje napada, rekao je dužnosnik vlade.  Stupanj uzbune za Bruxelles podignut je na najvišu, četvrtu razinu nakon sastanka ministara i vrha policije i sigurnosnih službi.  “Stanovništvu savjetujemo da što više izbjegava mjesta gdje se okuplja puno ljudi poput šoping centara, koncerata ili stanice javnoga prijevoza”, rekao je glasnogovornik vladina kriznog centra.  Razina uzbune podignuta je na najvišu razinu za područje Bruxellesa nakon nove sigurnosne procjene, priopćila je Organizacija za koordinaciju analize prijetnje”(ocam) koja spada pod belgijsko ministarstvo unutarnjih poslova. Razina uzbune za ostatak zemlje ostaje tri, dodao je OCAM.

 Mjera je poduzeta nekoliko sati nakon što je protiv osobe koja je uhićena u Belgiji podignuta optužnica za terorizam u vezi s napadima u kojima je u Parizu 13. studenoga poginulo 130 osoba. Ta osoba, čiji identitet nije objavljen, treća je protiv koje je u Belgiji podignuta optužnica za napade u Parizu.  Glasnogovornik kriznog centra odbio je reći što je izazvalo promjenu razine stupnja uzbune jer se istrage nastavljaju. “Ne možemo dati više informacija. Istraga još traje”, rekao je.

Sve stanice podzemne željeznice ostat će zatvorene u subotu u Bruxellesu, objavio je Stib, javna tvrtka za briselski prijevoz, nakon što je Belgija podigla razinu terorističke uzbune na maksimalnu zbog “neposredne” prijetnje. “Na preporuku kriznog centra Unutarnje savezne javne službe, sve naše stanice podzemne željeznice ostat će danas zatvorene. Radi se o predostrožnosti”, objavio je u subotu ujutro Stib na internet stranici. “Autobusi prometuju ali su neki tramvaji zahvaćeni tom mjerom”, dodaje prijevoznik koji će “u konzultacijama s kompetentnim vlastima i policijom odlučiti od danas do sutra hoće li se stanice ponovno otvoriti”. Belgija je u noći s petka na subotu podigla na najvišu razinu terorističku uzbunu za grad Bruxelles, objavio je nacionalni krizni centar OCAM spominjući “neposrednu” prijetnju.

Turska policija uhitila je belgijskog državljanina marokanskog porijekla pod sumnjom da je za Islamsku državu birao mjesta za napade koji su u Parizu proteklog tjedna odnijeli 130 života, objavila je u subotu novinska agencija Dogan. Ahmet Dahmani (26) uhićen je u luksuznom hotelu u obalnom gradu Antaliji, prenosi Dogan, bez navođenja izvora. Prema izvješću još dvojica muškaraca, oba sirijski državljani, također su uhićeni u blizini pod sumnjom da ih je poslala Islamska država da osiguraju Dahmanijev sigurni prolaz preko granice i oni su se planirali susresti s njim. Protuteroristička policija pratila je Dahmanija od njegova slijetanja u zračnu luku do hotela u četvrti Manavgatr. Turska je ovoga tjedna deportirala i skupinu Marokonaca koje je zadržala na glavnom istanbulskom aerodromu pod sumnjom da su povezani s Islamskom državom. Oni su doputovali iz Casablance i tvrdili su da su turisti.

You may also like