Beč predložio summit o migrantima, pozvali Merkel i Ciprasa

Beč je u ponedjeljaka pozvao više zemalja jugoistočne Europe, mađarske i njemačke susjede i Grčku na mini-summit o migrantskoj krizi predviđen za 24. rujna u austrijskom glavnom gradu.

“Pozvano je deset zemalja najzahvaćanijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon europskog summita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebice migranata”, rekla je glasnogovornica austrijske vlade.

Osim Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa, pozvani su i šefovi vlada Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Mađaske, Bugarske, Rumunjske i Makedonije i oni su načelno potvrdili sudjelovanje, dodaje isti izvor.

Pitanja nadzora vanjskih granica EU-a, povrat u domovine osoba kojima je odbijen azil i integracija izbjeglica pitanja su koja će biti u središtu tih razgovora. “Ne samo riječi, već djela”, istaknuo je u Ljubljani u ponedjeljak austrijski kancelar Christian Kern o mini-summitu. Migrantska kriza će biti jedna od tema sastanka europskih šefova država i vlada u petak u Bratislavi.

Beč je u veljači bio na udaru kritika Atene kada je organizirao konferenciju nekoliko balkanskih zemalja o migrantskoj krizi na koju nije bio pozvan niti jedan grčki dužnosnik.

Austrija je jedna od glavnih europskih zemalja koju tražitelji azila navode u molbama, a koalicija na vlasti je posljednjih mjeseci postrožila uvjete za prihvat migranata.

You may also like

0 comments