Beč ipak ostao crven

Socijaldemokrati SPOe-a su u nedjelju na dobrom putu da zadrže vlast u Beču koji vode od 1945., ispred krajnje desnice koja je ostvarila uspjeh na račun migrantske krize, pokazuju projekcije utemeljene na djelomičnim rezultatima lokalnih izbora.

Po tim projekcijama, socijaldemokratski gradonačelnik na odlasku Michael Haeupl, na vlasti u zadnju 21 godinu u tome gradu s 1,8 milijuna stanovnika, zadržava svoj mandat s rezultatom 39,5 posto, što je pad od gotovo 5 postotnih bodova, a vođa stranke krajnje desnice Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christian Strache dobiva 30,9 posto, što je porast od 5 postotnih bodova, najbolji rezultat te stranke u austrijskoj prijestolnici.

Kampanju je obilježio duel Haeupla (61) i Strachea (46). Prvi put u povijesti “crvenog Beča” krajnja desnica je zbog migrantske krize u anketama bila izjednačena s ljevicom, premda bi zbog nepostojanja koalicijskog partnera i zbog toga što lista s najvećim brojem glasova dobiva dodatni broj vijećničkih mjesta, imala slabe izglede da vlada tim gradom – državom.

Po prvim rezultatima, Heinz-Christian Strache, nasljednik povijesnog vođe FPO-a Joerga Haidera, jedini je čija je stranka ostvarila uspjeh na ovim izborima, na kojima je dobar rezultat ostvarila i nova liberalna stranka Neos koja je na svojim prvim izborima osvojila 6,2 posto. Konzervativci iz OeVP-a zabilježili su najlošiji rezultat u Beču, 9,5 posto. Zeleni, trenutačno koalicijski partneri ljevice, dolaze na treće mjesto s 11,6 posto i najvjerojatnije će opet u koaliciju s SPOe-om.

You may also like