BBC: Tržišne sile izbacuju ugljen iz igre usprkos Trumpu

Godišnja analiza The Global Carbon Project pokazuje kako emisija CO2 stagnira treću godinu za redom, unatoč povećanju gospodarskog rasta.

Jedan od ključnih faktora ograničavanja ugljika smatra se usporavanje kineske ekonomije od 2012. Ipak, stručnjaci smatraju kako je prerano za reći jesu li globalne emisije CO2 dosegle svoj vrhunac.

Godišnja proizvodnja ugljičnog dioksida nastalog korištenjem fosilnih goriva porasla je za oko tri posto na godišnjoj razini u prvom desetljeću ovog stoljeća. Nastupanjem svjetske recesije 2010. godine, zabilježeno je usporavanje emisije CO2. Međutim, u posljednje tri godine situacija stagnira na oko 36.4 milijarde tona CO2.

”Teško je reći je li kinesko usporavanje emisija posljedica uspješnog i glatkog restrukturiranja svojeg gospodarstva ili znak ekonomske nestabilnosti”, smatra Glen Peters, iz Centra za međunarodnu klimu i istraživanje okoliša (CICERO) u Oslu, prenosi BBC.

Dodao je kako, ipak, neočekivano smanjenje kineskih emisija daje nadu da najveći svjetski emiter može zapravo poduzeti mnogo ozbiljnije mjere za redukciju emitiranja.

U SAD je po pitanju emisija CO2 nastavljen trend pada koji je započeo 2007. godine. U 2015. godini zabilježen je pad od 2,5 posto dok se još 1,7 posto predviđa za ovu godinu. Stručnjaci smatraju da se je uzrok pada smanjena potražnja za američkim ugljenom, što sada novoizabrani predsjednik Donald Trump želi promijeniti.

”Trumpovi planovi za oživljavanje industrije ugljena možda se neće moći suprotstaviti postojećim tržišnim silama koje ugljen ‘izbacuju iz igre’, rekao je Glen Peters.

Ohrabrujuća činjenica u ovoj analizi je stagniranje emisija CO2 uz istovremeno nastavljanje gospodarskog rasta. Iako neki stručnjaci smatraju da je prerano zaključiti da je emisija CO2 dosegla vrhunac, neki smatraju kako bi se moglo raditi o važnom povijesnom industrijskom trenutku.

Međutim, iako su kineske emisije usporene, postoji zabrinutost za njihovo ponovno ubrzanje zbog daljnje gradnje kompleksa koji za pogon koriste ugljen. Zabrinutost je tim veća nakon najave Donalda Trumpa o oživljenju industrije ugljena kao i poništenju Pariškog sporazuma o klimi.

Stručnjaci se nadaju ća će iz ove analize američki predsjednik izvući i pouku – za gospodarski rast zemlje ugljen nije neophodan.

You may also like