BBC: Policija u Googleu, utajili 1.6 milijardi dolara poreza

Istražitelji su ušli u sjedište Googlea u Parizu te se trenutačno vrši pretres ureda kompanije. Akcija je počela u 5 ujutro, i držana je u potpunoj tajnosti kako bi se izbjeglo curenje informacija.

Francuska, Velika Britanija i još nekoliko zemalja već dugo kritiziraju Google, Yahoo! te druge digitalne kompanije koje na njihovim tržištima uprihođuju velike profite, no poreze plaćaju u drugim zemljama s nižim poreznim stopama.

Kako piše The Local, izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, u veljači je branio Googleovu poreznu politiku. ‘Mi smo globalna kompanija. Moramo svugdje poštovati porezne zakone, i poštujemo lokalne porezne zakone u svakoj zemlji’, kazao je Pichai, dodavši da se čvrsto zalažu za jednostavniji globalni porezni sustav, prenosi N1.

Prema pisanju Le Parisiena, sumnja se na utaju poreza od 1,6 milijardi eura. Prema pisanju istoga lista, na teren je izašlo stotinu poreznih inspektora i policajaca, kao i pet financijskih tužitelja. Akcija je počela u 5 ujutro, i držana je u potpunoj tajnosti kako bi se izbjeglo curenje informacija.

You may also like