BBC: Njemačke kompanije kažnjene zbog dogovaranja cijena

Njemački regulator za tržišnu utakmicu odrezao je u ponedjeljak skupini maloprodajnih kompanija novčane kazne u ukupnom iznosu 90,5 milijuna eura zbog dogovaranja cijena pojedinih marki piva, slatkiša i kave.

Njemački lanci trgovina Edeka i Metro, te danski lanac Netto kažnjeni su zbog dogovaranja cijena piva proizvođača Anheuser-Busch InBev, a njemački lanac Lidl zbog dogovaranja cijena Haribo bombona, objavio je BBC.

Regulator je objavio da je time šestogodišnja istraga o dogovaranju cijena gotovo privedena kraju. Istraga je počela u siječnju 2010. godine nakon što je ured nenajavljeno poslao inspektore u kompanije u potrazi za informacijama o nezakonitim sporazumima trgovaca i proizvođača.

Dosad su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu 242 milijuna eura za dogovaranje cijena slatkišta, kave, hrane za kućne ljubimce, piva i proizvoda za njegu tijela, navodi BBC.

Regulatori napominju da su zahvaljujući suradnji s istražiteljima kazne izbjegli proizvođač piva AB InBev, čiji su brendovi Beck, Franziskaner i Hasseroeder bili predmet odvojene istrage, te trgovački lanac Rewe Zentral.

“Proizvođač piva u nekoliko se navrata pri prodaji premium brendova dogovarao s trgovcima o povećanju cijena u maloprodaji i koordinirao je pojedinosti, posebice datume i razinu povećanja cijena”, kazao je predsjednik ureda Andreas Mundt. “Navedeni su trgovci na malo zauzvrat očekivali da će se proizvođač piva pobrinuti za istovremeno povećanje cijena kod konkurentskih maloprodajnih kompanija. U konačnici su to sustavno održavanje cijena platili krajnji potrošači”, dodao je Mundt.

Novčana kazna odrezana je i njemačkom lancu drogerija Rossmannu zbog dogovaranja cijena kavenih proizvoda Melitta.

Regulatori ističu da su olakotni faktor kod izračunavanja iznosa novčane kazne bile nagodbe sa svim maloprodajnim kompanijama, uz izuzetak Rossmanna. Ta se kompanija žalila na kaznu, napominje BBC.

You may also like