BBC: Brazil priprema val privatizacije

Nova brazilska vlada najavila je plan privatizacije koji bi trebao oživjeti gospodarske aktivnosti u najvećem gospodarstvu Latinske Amerike, objavili su u srijedu britanski mediji.

Vlada planira dati u koncesiju četiri zračne luke i dva lučka terminala, te ponuditi privatnim tvrtkama ugovore za širok raspon projekata, od izgradnje novih cesta do važenja ruda, prenosi BBC.

Predsjednik Michel Temer, koji je na toj dužnosti zamijenio svrgnutu Dilmu Rousseff, ustvrdio je da će taj plan potaknuti gospodarski rast i otvoriti radna mjesta. “Država ne može sve sama”, kazao je Temer.

Planovi su dio inicijative novog predsjednika pod nazivom “Crescer” (“Rast”), čiji je cilj povećati privatna ulaganja u zemlji kako bi se smanjio veliki proračunski deficit u razdoblju najteže recesije u 80 godina.

Brazilsko gospodarstvo smanjilo se prošle godine 3,8 posto, a u ovoj godini očekuje se daljnji pad, i to za 4,3 posto, procjenjuju u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Novi predsjednik obećao je provesti reformu mirovinskog sustava i tržišta rada i usvojiti poticaje za ulaganja privatnih tvrtki i stranih ulagača u infrastrukturne projekte.

Vlada će tako ukinuti propis po kojem državna naftna tvrtka Petrobras mora imati 30 posto udjela u svim novim projektima eksploatacije naftnih rezervi. Također planiraju tiskati nove propise o dodjeli koncesija osim na portugalskom i na engleskom jeziku kako bi privukli inozemne ulagače, navodi BBC.

You may also like

0 comments