Bayer povisio prognozu rasta nakon preuzimanja Monsata

Njemački kemijski div Bayer u utorak je povisio prognozu prihoda i dobiti, nakon što je potpisao ugovor o preuzimanju američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanto.

“Optimistični smo u pogledu srednjoročnog razvoja Bayera i zacrtali smo odgovarajuće ambiciozne ciljeve”, rekao je izvršni direktor Werner Baumann u priopćenju. U Bayeru sada očekuju da će njihov agrokemijski odjel, u koji će biti integriran Monsanto, ostvariti brži rast prodaje od tržišnog prosjeka. Povisili su i profitnu maržu na “više od 30 posto” nakon 2020. godine, tri godine nakon što bi spajanje trebalo biti završeno.

Prošle su godine taj Bayerov odjel i Monsanto zajedno ostvarili prihode od 23,1 milijardu eura. U Bayeru su novu prognozu opravdali “širokom paletom proizvoda i programom istraživanja i razvoja” dvije povezane kompanije, koje će po njima brže plasirati nove proizvode na tržište.

Transakcija vrijedna 58,8 milijardi eura najveće je preuzimanje u povijesti njemačkih tvrtki kojim će nastati globalni div u poljoprivrednom sektoru. O povezivanju još moraju glasovati dioničari Monsanta i moraju ga odobriti regulatori u Europi i SAD-u.

Među ostalim osloncima rasta u njemačkom divu izdvajaju odjel lijekova koji bi po njihovim procjenama trebao bilježiti “posebno visoki rast prihoda i marži”. Tako će odjel lijekova na recept ciljati na povećanje godišnjih prihoda od 6,0 posto u prosjeku do kraja 2018., te na povećanje marži za “32 do 34 posto”, u odnosu na 30-postotni rast zabilježen u 2015.

Izdvajaju pet novih lijekova koji bi im prema novim procjenama trebali donijeti prihode od 10 milijardi eura godišnje, u odnosu na dosada prognoziranih 7,5 milijardi eura, te “jako obećavajući” program. “Do kraja 2023. namjeravamo plasirati najmanje 20 novih proizvoda u odjelu lijekova”, naglasio je Baumann.

You may also like

0 comments