Bayer dao ponudu za preuzimanje Monsanta

Njemački farmaceutski div Bayer u ponedjeljak je objavio da je ponudio 62 milijarde dolara za američku agrokemijsku grupu Monsanto, čime bi nastao najveći dobavljač sjemenja, pesticida i genetski izmijenjenih usjeva u svijetu.

Bayerova ponuda uključuje samo gotovinu, i to 122 dolara za dionicu američkog diva na području poljoprivrede i biotehnologije, odnosno ukupno 62 milijarde dolara. “Planirana kombinacija s Monsantom izvanredna je prilika da se stvori globalni lider u poljoprivrednoj industriji. Monsanto je savršena dopuna za naše poljoprivredno poslovanje”, poručuju iz njemačke kompanije.

U Bayeru očekuju da bi sinergija proizišla iz njihova spajanja nakon tri godine trebala rezultirati godišnjim povećanjem dobiti za oko 1,5 milijardi dolara. Napominju ujedno da je ipak prerano za prognoze o datumu objedinjenja dvije tvrtke. “Ako dogovor bude postignut, sve do dovršetka transakcije Bayer i Monsanto poslovat će kao neovisne kompanije”, stoji u priopćenju njemačkog farmaceutskog diva.

Bayer je objavio ponudu samo nekoliko dana nakon što su iz Monsanta izvijestili da su primili njihovu ponudu nakon višetjednih špekulacija o mogućem povezivanju. Po pisanju Wall Street Journala (WSJ), dvije bi kompanije nakon spajanja zauzele oko 28 posto globalne prodaje pesticida i herbicida.

Zbog niskih cijena robe poljoprivrednici su smanjili narudžbe sjemenja i sličnih proizvoda, što je pojačalo pritisak na dobavljače poput Monsanta. Stoga je američka kompanija u ožujku snizila prognoze dobiti za 2016. godinu.

Slabije stanje u industriji potaknuo je val sporazuma s ciljem konsolidacije sektora, poput mega-spajanja DuPonta i Dow Chemicala. Švicarska Syngenta lani je odbila ponudu Monsanta, da bi nakon toga prihvatila ponudu kineske državne tvrtke China National Chemical Corp. vrijednu 43 milijarde dolara.

Lani je nakon neuspješne ponude za Syngentu Monsanto započeo program obimnog restrukturiranja, u sklopu kojeg je najavio ukidanje 3.600 radnih mjesta, odnosno 16 posto ukupnog broja zaposlenih do 2018. godine, zatvaranje postrojenja i otpise imovine.

Monsanto se ubraja među vodeće svjetske proizvođače sjemenja i herbicida. Ima ukupno 20.000 zaposlenih i predstavlja se kao jedna od vodećih kompanija na području biotehnologije. Bayer ima 117 tisuća zaposlenih. Lani su zabilježili neto dobit od 4,1 milijarde eura, uz prihode od 46,3 milijardi eura.

You may also like