Home Hrvatska Bavarski list tvrdi da su Zdravka Mamića otkrili istražitelji FBI-a

Bavarski list tvrdi da su Zdravka Mamića otkrili istražitelji FBI-a

by admin

Pritvaranje braće Mamić, a posebno izvršnog predsjednika Zdravka jedna je od najvećih ljetnih priča koju su prenijele gotovo sve svjetske agencije. No posebno je zanimljiv tekst objavio jedan od najutjecajnijih njemačkih listova, münchenski Süddeutsche Zeitung. Posvetio je veliki tekst braći Mamić, u kojemu Zdravka Mamića nazivaju gospodarom hrvatskog nogometa, kojemu je predsjednik HNS-a i član izvršnog odbora Uefe Davor Šuker samo obična marioneta. Nema što, očito su Nijemci doista dobro upućeni u našu nogometnu stvarnost, donosi Večernji list.

Njemački list ističe da su nečasne radnje braće Mamić zapravo otkrili istražitelji američkog FBI-ja.”Insajderi kažu da se braća Mamić dovode u kontekst istraga FBI-ja koji od 2010. istražuje čelnike Fife. Na samom početku istrage istražiteljima američke savezne policije za oko su zapeli poslovi u istočnoj Europi” piše SZ, ističući da su uz kladioničarsku mafiju i namještanja rezultata utakmica u središte istrage došli transferi igrača.

Naime, FBI je 2010. godine pokrenuo opsežnu akciju češljanja poslovanja u svjetskoj krovnoj nogometnoj organizaciji kao što je Fifa. Uoči ovogodišnjeg velikog kongresa, na kojem se birao predsjednik Fife, buknula je ta afera u kojoj su neki visokopozicionirani dužnosnici završili iza rešetaka, a prvi čovjek Sepp Blatter ponovno je izabran, da bi nekoliko dana kasnije sam ponudio ostavku. Fifa se najviše bavila korupcijom u nogometu, istraživale su se radnje koje imaju veze s dobivanjem domaćinstava Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Njemački list dodaje da su Amerikanci, prateći trag novca, očito otkrili i da u transferima Zdravka Mamića ima stanovitih nepravilnosti. Nakon otvaranja istrage u Hrvatskoj, otkriven je i podatak da su američki porezni eksperti obučavali djelatnike USKOK-a o otkrivanju nepravilnosti kod transfera koje je radio Dinamov izvršni predsjednik. Naravno, nisu propustili dodati ni da se cijela akcija protiv Mamića mogla tek otvoriti kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Prije toga se nije mogao otvoriti slučaj. Hrvatska policija zasad nije potvrdila da je direktno surađivala s FBI-jem, ali ni to nije nemoguće kada se zna da su poreznici tih dvaju zemalja komunicirali tijekom cijele ove opsežne akcije.

Bavarski list ističe vezu Zdravka Mamića s HDZ-om tvrdeći da je imao pravosudnu i političku zaštitu. Ali tu je sudsku i političku zaštitu Mamić izgubio 2011. kada su na vlast došli socijaldemokrati, koji su donijeli zakon po kojemu nogometni dužnosnici i ljudi koji su s njima u srodstvu ne smiju imati tvrtke koje savjetuju i prodaju igrače. Iako Nijemci potenciraju političku priču, ovo ipak nije politički progon, već raščišćavanje stanja u našem nogometu.

Što se tiče Zdravka Mamića, on je platio jamčevinu, u srijedu je pušten iz pritvora i već je drugi dan otišao u Švicarsku gdje je bio na ždrijebu pretkola Lige prvaka. Nema posebne mjere opreza te zasad može obnašati sve svoje poslove u Dinamu. Spoznaja da se u njegovu slučaju spominje i FBI zasigurno neće biti ugodna.

Related Posts