Bavarska i Hrvatska moraju intenzivirati odnose

Njemačka savezna pokrajina Bavarska i Hrvatska trebale bi ponovno intenzivirati kontakte kako bi se pojačala gospodarska i politička suradnja, istaknuto je nakon susreta hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i predsjednika bavarske vlade Horsta Seehofera u ponedjeljak u Muenchenu. “Sretan sam što nakon dulje pauze mogu u Muenchenu pozdraviti jednog hrvatskog premijera. Ovo je nastavak naših dobrih odnosa i moglo bi se reći prijateljstva“, rekao je bavarski premijer Horst Seehofer nakon susreta s Oreškovićem.

Seehofer je ukazao na to da je posljednji hrvatski premijer posjetio Muenchen 2009., ukazujući na to da se „kroz osobne kontakte“ razvijaju odnosi. “Ne smijemo zaboraviti važnost osobnih odnosa“, rekao je Seehofer i izrazio nadu da je ova pauza u odnosima sada na kraju. Bavarski premijer je objasnio kako je s Oreškovićem razgovarao o političkim pitanjima poput izbjegličke krize i mogućeg Brexita ali da je najviše govora bilo o intenziviranju gospodarskih odnosa i ukidanju prepreka za investicije bavarskih poduzetnika.

Orešković je također naglasio kako se najviše govorilo o gospodarstvu i uklanjanju prepreka za ulaganje. “Mi smo konkretno govorili o tome kako smanjiti prepreke za investiranje. I tu smo izdvojili dva najveća problema: birokraciju i nestabilnu poreznu politiku“, rekao je Orešković.

On je naglasio kako je od Seehofera dobio veliku podršku za reforme koja priprema njegova vlada. “Vrlo smo zainteresirani za bavarsku pomoć u stvaranju što bolje poslovne klime u Hrvatskoj“, rekao je hrvatski premijer. Orešković je istaknuo kako se već tijekom večeri nalazi s predstavnicima nekoliko bavarskih tvrtki koje su već aktivne u Hrvatskoj, poput Siemensa ili Freseniusa, kako bi na licu mjesta i izravno od poduzetnika saznao koje su prepreke investicijama. “Posebno nas zanimaju iskustva Bavarske u primjeni regionalnih potpora što i mi želimo primijeniti u slučaju naših regije poput Like ili Slavonije“, rekao je Orešković. “Konkretno smo govorili i o nekim investicijama u energetski sektor i u infrastrukturu“, zaključio je hrvatski premijer.

Seehofer se Oreškoviću zahvalio na doprinosu Hrvatske u zatvaranju balkanske rute i kritizirao ponašanje savezne vlade u Berlinu glede ovog pitanja. “Umjesto da se zemljama uzduž balkanske rute zahvali, Berlin ih je kritizirao“, rekao je Seehofer i ukazao na brojke koje pokazuju da je i prije stupanja na snagu dogovora Turske i Europske unije oko prihvata izbjeglica, zahvaljujući zatvaranju balkanske rute broj izbjeglica drastično pao. “I o tome smo pričali ali nećemo previše sada o tomu jer (turski premijer Tayyip) Erdogan sutra dolazi u posjet Hrvatskoj“, rekao je Seehofer. „Ako Hrvatskoj ide dobro i Bavarska će od toga imati koristi. Ali pred nama je puno zajedničkog posla“, rekao je Seehofer.

Hrvatski premijer se zahvalio Seehoferu na gostoprimstvu te je najavio skorašnji dolazak bavarskog premijera u Hrvatsku. Isto tako, istaknuo i važnost brojne hrvatske zajednice u Muenchenu i Bavarskoj koja je jedan od važnih čimbenika bavarsko-hrvatskog prijateljstva.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković čestitao je u ponedjeljak premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na pobjedi na izvanrednim parlamentarnim izborima, priopćila je srbijanska vlada. U priopćenju se navodi da je Orešković Vučiću uputio pismo sa čestitkom na izbornoj pobjedi.

Vučiću su ranije pobjedu na izborima čestitali njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, povjerenica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, te europski povjerenik za pridruženje i susjedsku politiku Johannes Hahn. Vučićeva Srpska napredna stranka na jučerašnjim je izvanrednim parlamentarnim izborima predvodila koaliciju koja je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 131 od ukupno 250 zastupničkih mandata u Skupštini Srbije.

You may also like

0 comments