Bavarska bi mogla do 2022. godine ući u problem sa električnom energijom

Mario Mehren, prvi čovjek Wintershalla, najvećeg njemačkog proizvođača nafte i plina, izjavio je da bi se Bavarska do 2022., ili čak prije, mogla naći u problemu kada je riječ o opskrbi električnom energijom.

Bavarska treba zatvoriti tri nuklearne elektrane koje trenutno rade, snage 4 GW te će biti primorana na uvoz električne energije iz drugih dijelova zemlje ili iz inozemstva. Ta savezna pokrajina snažno osjeća utjecaj vladine odluke o napuštanju nuklearne energetike, dok istodobno prijenos energije iz vjetroelektrana sa sjevera na jug zemlje kasni u razvoju, u smislu da ponudi pouzdanu alternativu.

Mehren je rekao da postojećim plinovodi mogu biti alternativa gradnji skupe prijenosne infrastrukture u sjevernoj Njemačkoj, kako bi se balansirale potrebe za električnom energijom, osiguralo gorivo TE na plin i stabilizirala elektroenergetska mreža. On čak drži da bi Bavarska trebala povećati uporabu TE na plin te je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Europska komisija nije odobrila korištenje plinovoda OPAL koji bi osigurao opskrbu plinom.

Gazprom i Wintershall su uložili milijardu eura u gradnju 470 km plinovoda iz Greifswalda na Baltiku do češke granice. “Bruxelles više ne bi smio blokirati planirano stopostotno korištenje plinovoda OPAL”, kazao je Mehren, javlja Power Engineering.

You may also like

0 comments