Bauk je odgovorio na prozivke glede biračkih popisa

Ministar uprave Arsen Bauk odbacio je u nedjelju tvrdnju predstavnika Nezavisne liste Most Ivana Kovačića kako je smanjio broj fiktiivnih birača u Vrgorcu u koji su dolazili iz BiH i glasali za HDZ, ali to nije učinio u Vukovaru gdje birači dolaze autobusima iz Srbije i glasaju za SDP.

„To nije točno jer prema podacima Izbornog povjersntva na izborima 2015. u Vrgorcu će biti na popisu 1264 birača manje u odnosu na 2009. godinu, a u Vukovaru će na izborima 2015. biti 6133 birača manje na popisu nego 2009. godine“, rekao je ministar Bauk izjavi za Hinu.

Dodao je kako je prema podacima Izbornog povjerenstva u Vrgorcu 2009. godine bilo na popisu 7181 birača a na izborima 2015. bit će ih 5917 na popisu. U Vukovaru je prema podacima Izbornog povjerenstva na popisu 2009. godine bio 33.101 birač, na izborima 2015. bit će ih 26.968. Ivan Kovačić, koji je i gradonačelnik Omiša, u nedjelju je na konferenciji za novinare u Vrgorcu izjavio kao je ministar Bauk „u Vrgorcu smanjio fiktivne birače sa 1200 na 700, gdje su fiktivni uglavnom dolazili iz Bosne i Harcegovine i glasali za HDZ, ali ministar Bauk to nije učinio u Vukovaru gdje birači dolaze autobusima iz Srbije i glasaju za SDP“.

Ministar Bauk je izrazio čuđenje što predstavnici Nezavisne liste Most koji su u svojim gradovima – primjerice u Omišu Kovačić – uvodili red nakon višegodišnje HDZ-ove vladavine, sada prihvaćaju retoriku HDZ-a. „Već godinama predstavnici desnih stranaka u svojim istupima proizvode dojam kako je sadašnja vlada postupila po dvostrukim kriterijima govoreći da se, po njihovim tumačenjima, smanjuje broj glasača tamo gdje dolaze glasovati iz BiH i za HDZ- primjerice u Vrgorcu, a ne čini to isto u Vukovaru gdje birači iz Srbije dolaze glasovati za SDP. Ali, podaci Izbornog povjerenstva o broju popisanih birača na izborima 2015. u odnosu na broj popisanih birača 2009. godine, govore da to nije istina. Čudi me da ljudi sa Nezavisne liste Most sada o tome govore kao što govore HDZ-ovci “, istaknuo je ministar Bauk.

You may also like