Bauer: Naravno, socijalizam je smetnuo s uma islamiste

Povodom teorirsitičkih napada u Bruxellesu, na društvenim se mrežama oglasio slobodnotržišni mislioc,  komunikacijski stručnjak i suvlasnik tvrtke Grizli komunikacije Thomas Bauer. Njegov status donosimo u cijelosti.

“Naravno da je u socijalističkoj Hrvatskoj, a i u socijalističkoj Europi potpuno smetnuto s uma da je radikalni islam (ili lažni, kako hoćete) samo zametak i ideološko gorivo ovog strašnog nasilja. Logistika sveg tog sranja je europska izdašna socijalna država koja je od kvartova i predgrađa napravila tvrđave zla i rasadnike luđaka. Plan integracije nije propao zato što socijalni radnici ili učitelji u školama nisu radili dobar posao. Plan je propao zato što nikada nije niti imao šansu za uspjeh.

Napravimo usporedbu. Amerika 19. i samog početka 20. stoljeća gutala je puno veće količine imigranata nego Europa druge polovice 20. stoljeća, a oni su bili podjednako otuđeni i različiti od stanovništva zemlje udomiteljice. Koja je osnovna razlika između uspjeha američkog melting pota i katastrofe europske socijalne države?

Pogađate, u Americi 19. stoljeća imigrant je u prvoj generaciji morao šljakat ko manijak – što mu nije ostavljalo vremena za bavljenjem priglupim ideologijama, selit se za poslom – što je uvelike onemogućavalo stvaranje jednonacionalnih geta. Također, na poslu na kojem je provodio veći dio dana se neminovno susretao s drugim nacijama, rasama, kulturama, vjerama u okružju meritokracije – što ga je uvjerilo da postoje superiorni pojedinci, a ne vjere ili nacije, ali i stvorilo nove veze, prijateljstva, poznanstva. Ti ljudi nisu bili okruženi istim ljudima kao u pradomovini.
Sve to u imigrant u Europi druge polovice 20. stoljeća nije morao, niti radio.

Amerika 19. stoljeća nikako nije bila bogatija od Europe druge polovice 20. stoljeća pa da je sve te imigrante odmah čekalo blagostanje. Svakako nije bila tolerantnija, taman su pokorili i pobili Indijance i još držali ili taman prestali držat crne robove. Ključni faktor uspjeha melting pota je bio onaj pravi kapitalizam koji je Ameriku u samo stotinjak godina od bezvezne periferne provincije pretvorio u prvu svjetsku silu”, napisao je Bauer na Facebooku.

Thomas Bauer

You may also like