BASF širi poslovanje najlonom

Njemačka kemijska grupa BASF dogovorila je akviziciju globalnog poslovanja s poliamidom belgijskog konkurenta Solvaya za 1,6 milijardi eura, zahvaljujući kojoj će ojačati svoje poslovanje s najlonom.
Tom će akvizicijom BASF obogatiti portfelj inženjerske plastike i povećati pristup ključnim tržištima u Aziji i Južnoj Americi, navodi se u priopćenju njemačkog diva kemijske industrije od utorka.

Belgijski Solvay napravio je pak još jedan korak u sklopu strategije prodaje palete niskoprofitnih proizvoda i fokusiranja na posebne zahtjeve u aeronautičkoj, automobilskoj i industriji nafte i plina u kojima mogu ostvariti veće marže.

Njegovo globalno poslovanje s poliamidom prošle je godine ostvarilo dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 200 milijuna eura, a broji oko 2.400 zaposlenih.

Glavni su mu konkurenti u tom području proizvođač elastanskih vlakana (likra) Invista, u vlasništvu Koch Industriesa, i Ascend, u vlasništvu SK Capitala.

BASF će akvizicijom ojačati aktivnosti u području najlona, odnosno poliamida 6,6, inženjerske plastike otporne na visoke temperature koja se koristi u tekstilnoj industriji a i za industrijske dijelove, poput cijevi, ventilatora i slično.

Iz Solvaya su poručili da će zbog prodaje toga dijela poslovanja, kao i snažnijeg eura, rast temeljne dobiti na razini grupe u ovoj godina skliznuti na između šest do osam posto, nasuprot prvotno procijenjenih stopa nadomak dvoznamenkastih. Prihod od prodaje upotrijebit će za smanjenje zaduženosti.

“Ovo je vjerojatno posljednji značajan korak koji poduzimamo u smjeru preobrazbe grupe”, kazao je Pascal Juery, član izvršnog odbora Solvaya.

You may also like