Barroso kritizira mjere kojim se kontrolira njegov novi posao

Bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, od kojeg je njegov nasljednik Jean-Claude Juncker tražio “pojašnjenja” o njegovom zaposlenju u američkoj banci Goldman Sachs, kritizirao je te “diskriminacijske” mjere u pismu do kojeg je došla agencija France Presse.

Barroso je sve kritike i pitanja o njegovom integritetu ocijenio neutemeljenima i potpuno nezasluženima. “One su diskriminacijske prema meni i prema Goldman Sachsu”, istaknuo je. “To ne samo da su diskriminirajući potezi već su i nespojivi s odlukama o drugim bivšim članovima Komisije”, napisao je u pismu u utorak upućenom Jean-Claude Junckeru, sadašnjem predsjedniku Komisije.

Barroso se osvrnuo na niz odluka koje je donijela Komisija nakon oštrih kritika upućenih njemu zbog mogućeg sukoba interesa nakon što se zaposlio u srpnju u američkoj banci.

Nakon pritiska europske pučke pravobraniteljice Emily O’Reilly koja je zatražila da se EK očituje o novonastaloj situaciji, Jean-Claude Juncker je u ponedjeljak tražio od svog prethodnika objašnjenja o novima odgovornostima i odredbama njegovog ugovora s bankom Goldman Sachs.

Poznavanje EU i njezinih institucija su bile ključne da bi banka Barrosu ponudila mjesto savjetnika. On je imenovan savjetnikom i direktorom međunarodne podružnice bez izvršnih ovlasti.

You may also like

0 comments