Barel nafte na putu trećeg tjednog pada

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 37 dolara, pritisnute prekomjernom opskrbom koja usmjerava cijene prema padu treći tjedan zaredom, što bi bilo najdulje razdoblje njihova silaznog trenda u četiri mjeseca.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte nakon podneva bila u minusu 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 36,82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa nižoj cijeni, od 34,51 dolara a nakratko se približio i najnižoj razini u sedam godina, od 34,41 dolar.

Globalna prekomjerna ponuda pritisnula je u ovome tjednu cijene nafte nadomak najnižih razina u 11 godina, a to bi značilo da će treću godinu zaredom cijene nafte na londonskom tržištu zabilježiti pad, što bi bio prvi put da se to dogodilo otkad se 80-ih godina prošlog stoljeća počelo trgovati naftom. “Cijene padaju zbog kontinuiranih očekivanja nastavka silaznog trenda a na američkom su tržištu možda pale i zbog uvjerenja da su bile previsoke u odnosu na one u Londonu”, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Razlika između cijena na londonskom i američkom tržištu spustila se u ovom tjednu na najnižu razinu u 11 mjeseci, od 1,10 dolara za barel, da bi se u međuvremenu ponovo povećala i sada iznosi 2,29 dolara.

Rusija je pak u petak poručila da ne razmatra mogućnost koordinacije proizvodne politike s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja po uvjerenju Moskve više nije utjecajna kao što je bila 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Moskva već dugo održava neformalne kontakte s OPEC-om, nagovješćujući povremeno da bi mogla biti spremna smanjiti proizvodnju kako bi se poduprle cijene. Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol kazao je pak u petak u Singapuru kako kontinuiran pad cijena nafte potpiruje zabrinutost u vezi ulaganja u buduće isporuke. “Počinju me brinuti sadašnje niske cijene nafte jer to znači slabija ulaganja u nove naftne projekte”, kazao je Birol.

Po njegovim su riječima investicije u naftnom sektoru ove godine pale više od 20 posto a u IEA-i očekuju da će se smanjiti i u 2016. “Nikada u svijetu u posljednjih 30 godina nismo zabilježili pad ulaganja u naftni sektor dvije godine zaredom”, upozorio je Birol. Odvojeno su iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestili da je cijena barela nafte iz njezine referentne košarice u četvrtak pojeftinila za gotovo 80 centi u odnosu na dan ranije pa se njome trgovalo po 31,49 dolara.

You may also like