Barak Obama u intervjuu o Siriji

Predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da dolazak 50-ak pripadnika američkih specijalaca kao savjetnika oporbenih boraca protiv Islamske države (IS) neće prekršiti njegovo obećanje da u Siriju neće slati kopneni rod vojske. “Imajte na umu da smo već upotrijebili specijalne snage i ovo je zapravo samo produljenje onoga što već činimo”, rekao je Obama u intervjuu za “NBC Nightly News”.

Bio je to prvi Obamin komentar otkako su u petak Sjedinjene Države objavile da će u Siriji rasporediti pripadnike specijalnih snaga. “Ne dovodimo američke vojnike na prvu linije bojišnice protiv ISIL-a”, rekao je Obama. Naglasio je da je bio “dosljedan” u obećanju da se SAD neće boriti kao što je činio u Iraku, bataljunima i okupacijama jer “se time ne rješava problem”.
Vojnici će biti u misiji “uvježbati, savjetovati i pomoći”, rekao je Obama i dodao da će ih biti manje od 50.

Dovođenje američkih vojnika na sirijsko tlo preokret je pošto je dulje od godinu dana SAD predvodio misiju zračnih udara protiv IS-a. U televizijskom obraćanju u rujnu 2013., Obama je rekao da “američka čizma neće stupiti na sirijsko tlo.” U 2014. je isticao da neće slati “borbene vojnike” u Siriju. Obamina je administracija pod pritiskom da pojača američku borbu protiv IS-a, napose od propasti američkog vojnog programa “uvježbaj i naoružaj” tisuće sirijskih pobunjenika.  Rusija i Iran pojačali su vojnu potporu njihovu savezniku predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv sirijskih pobunjenika koja je počela prije četiri i po godine.

You may also like